OLI | 19/02/2019  Ruralcat

El molí d’oli ecològic Identitat Extra Virgin Olive Oil d’Horta de Sant Joan, el primer molí català en aconseguir el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental

El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

Identitat Extra Virgin Olive Oil elabora i comercialitza olis d’oliva monovarietals Empeltre, Arbequina i Piqual (font: foto web)

Identitat Extra Virgin Olive Oil elabora i comercialitza olis d’oliva monovarietals Empeltre, Arbequina i Piqual (font: foto web)

El passat 28 de desembre el Departament de Territori i Sostenibilitat va atorgar el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, dins de la categoria de molins d’oli, al molí d’oli ecològic Identitat Extra Virgin Olive Oil d’Horta de Sant Joan inscrit a la DOP Oli Terra Alta, aconseguint ser així el primer molí d’oli de Catalunya que obté aquest reconeixement ambiental

Des de la Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta s’ha valorat molt positivament aquesta iniciativa i es felicita per la bona feina que estan realitzant les empreses inscrites a la DOP, amb el vessant de producció de la qualitat de l’oli, essent més respectuosos amb el medi ambient i en la millora de la sostenibilitat

El sector dels molins d'oli està experimentant els últims anys un intens procés de modernització i una evolució cap a l'elaboració de productes de gran qualitat i diversificant la seva activitat amb la incorporació de propostes d'oleoturisme i la venda directa dels seus productes al consumidor final des de les seves pròpies instal·lacions. 

És en aquest sentit  que Identitat Extra Virgin Olive  Oil ha apostat fermament per aquest camí i ha implementat des del seu inici, tant en la seva activitat productiva com turística, un conjunt de mesures per tal de reduir el seu impacte ambiental. 

En concret, Identitat Extra Virgin Olive Oil prioritza aquelles actuacions enfocades a prevenir la generació de residus, per una banda en el procés d’elaboració, envasat i distribució de l’oli i, per l’altra, en la resta d’activitats no productives relacionades amb l'administració i gestió del funcionament del molí, l'atenció als visitants i la venda directa. 

També valoritza els residus que genera, gestionant directament la  sansa, les aigües del processat de les olives i les restes vegetals com a adob per les pròpies finques. El procés d’extracció de l’oli, el procés de neteja i les mateixes instal·lacions estan projectades per optimitzar el consum d'aigua, reduir la quantitat i càrrega contaminant de les aigües residuals, i per estalviar energia sobretot en l’àmbit de la il·luminació, l’aigua calenta sanitària i la calefacció, l’aïllament de les portes i finestres i l’elecció dels materials constructius  del molí. I, finalment, es fomenta la compra verda i innovadora per tal de disposar de productes i serveis  més eficients i respectuosos amb el medi ambient. 

El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent, sent així més respectuosos amb el medi ambient que altres de la seva categoria.

Identitat Extra Virgin Olive Oil és un projecte familiar que es vertebra sobre la producció, l’elaboració i la comercialització d’olis d’oliva monovarietals Empeltre, Arbequina i Piqual de la màxima qualitat provinents de finques pròpies, així com la difusió dels beneficis que aquests olis aporten per la salut i la preservació i respecte pels elements  paisatgístics i patrimonials de les finques mitjançant experiències d’oleoturisme. 

Els olis estan certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i, a més, l’Empeltre està protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Oli de la Terra Alta. I amb l’afiliació a l’Agència Catalana de Turisme es garanteixen experiències d’oleoturisme d’alta qualitat. 

Des de la Denominació d’Origen es treballa perquè les empreses i cooperatives inscrites produeixin d’oli de qualitat de la manera més sostenible possible. Des de fa dos anys estan coordinant un Grup Operatiu on es desenvolupa un Projecte Pilot per la millora de la qualitat de l’oli de la DOP amb les tècniques més sostenibles, on s’espera que els resultats permetin que les almàsseres, en un futur immediat, elaborin oli de màxima qualitat organolèptica i ambiental. 

L’oli que es produeix a la Denominació d’Origen es caracteritza per la singularitat de la varietat Empeltre, única DOP de Catalunya que es conreada, on ofereix un oli molt afruitat i potent a principis de campanya i amb el temps l’afruitat i picant tendeix a l’equilibri mitjà donant uns olis més dolços en boca i més tímids. Els seus aromes recorden l’ametlla i la nou verda amb tocs de fulla d’olivera i amb aromes més dolços com el plàtan. Es tracta d’un perfil molt particular i que és molt ben acceptat per a cuina, donat que no és dominant a nivell aromàtic. 

 

El més llegit

L’Oficina de l’Oli publica els primers perfils sensorials d’olis d’aquest any

Jornades tècniques de l’11 al 17 de novembre

El Govern aprova ajuts a promoure l’activitat econòmica a les zones rurals