L’IRTA participa en el projecte EU Pig Innovation Group per millorar la indústria porcina
Aquest projecte, que té com a objectiu ajudar els productors de porcs a trobar millors pràctiques provades i experimentades per altres productors d'Europa, rep el finançament de 2 milions d’euros del programa Horizon 2020 de la Unió Europea. El projecte preveu finalitzar l’octubre de 2020.
Granja Manresana, guanyadora de la bona pràctica el 2018 de “Novetat en Materials d’enriquiment”
La Unió Europea és el segon productor mundial de carn porcina i és el major exportador del mercat. Per mantenir una indústria porcina econòmicament viable i sostenible, la innovació és un factor clau.
EU PiG té com a objectiu augmentar la competitivitat de la indústria porcina europea vinculant els productors i compartint les millors pràctiques i innovacions provades i contrastades. Coordinat per la Junta de Desenvolupament d'Agricultura i Horticultura (AHDB) del Regne Unit i amb la participació de l’IRTA, el projecte pretén connectar de forma més eficaç els productors amb les últimes tècniques de ciència, ramaderia i tecnologies des de la seva indústria a través de companys de producció, acadèmics i assessors connectats a través de plataformes temàtiques i regionals.
El consorci EUPiG de la UE representa un ampli ventall d'actors, inclosos grups nacionals i regionals de productors de porcs, investigadors, juntes de desenvolupament rural, professionals de la innovació i pimes de 19 organitzacions provinents de 13 països europeus. Tots junts representen el 92% de la producció de carn de porc de la UE i el 89% de la carn de porc de la UE el 2014.
Cada país té el seu propi Grup Regional per a la Innovació del Porc (RPIG), a Catalunya representat per l’IRTA, que proporciona el primer punt de contacte que uneix els productors de porcs i altres experts per identificar els problemes emergents en el sector de la producció porcina a la UE i compartir coneixements i millors pràctiques innovadores. El projecte pretén així facilitar l'intercanvi de coneixements per ajudar els productors a impulsar i adoptar la innovació a la granja i portar a la pràctica les innovacions liderades per la ciència, tancant l’escletxa entre la investigació i la producció de porcs comercials.
Hi ha vuit reptes diferents cada any dividits en quatre temàtiques i la xarxa de socis s’encarrega d’analitzar-los i ajudar a solucionar-los. Les temàtiques del 2019, actualment identificades com les principals àrees d'interès per als productors de porcs són, en primer lloc, la gestió sanitària (millora de la salut del bestiar porcí europeu per augmentar l'eficiència agrícola). Els reptes que es plantegen aquí són els sistemes d’avís precoç de malalties i la influència de la salut intestinal en les malalties i la producció. La segona àrea temàtica és la del benestar animal i, pel 2019, els reptes concrets que s’estan abordant són les estratègies per reduir les agressions entre animals i la qualitat ambiental de les granges. En relació a la tercera àrea temàtica, la ramaderia de precisió (adopció de tecnologies i pràctiques més innovadores per millorar la productivitat) enguany s’estan buscant bones pràctiques sobre la reducció de la mortalitat neonatal i sobre sistemes de “benchmarking” o comparació de resultats productius. Finalment, en l’àrea de la qualitat de la carn (desenvolupament de productes de primera qualitat mitjançant la millora de les característiques, inclòs el sabor i la valoració nutricional), els reptes són la substitució dels OGM (Organismes Genèticament Modificats) a la soja per a la producció de pinsos i l’obertura de les granges al públic.
La forma d’identificar aquestes bones pràctiques és a través de l’EU PiG Grand Prix, un concurs anual europeu on més de 300 productors competeixen per convertir-se en un dels vuit ambaixadors per cadascun dels reptes. Aquests ambaixadors representen cada any les millors pràctiques dins dels temes clau del projecte, abordant un dels vuit reptes triats per a cada any. Els Grups regionals d'innovació porcina (RPIG) també ajuden els ambaixadors a fer visites virtuals agrícoles, fotografies i informes compartits en aquest lloc web.
La granja Mas Sant Sebastià ha estat guanyadora de la bona pràctica 2017 pel repte “Producció de Mascles Sencers”
Els anys 2017 i 2018, dues pràctiques de granges catalanes van esdevenir Ambaixadors pels reptes “Producció de Mascles Sencers” i “Novetat en els materials d’Enriquiment”.
El projecte ha elaborat fitxes informatives i vídeos de difusió sobre les bones pràctiques que es duen a terme en aquestes granges, que es poden veure en la pàgina web del projecte https://www.eupig.eu/. A l'enllaç també hi ha disponibles vídeos, fitxes tècniques i fotografies de les pràctiques guanyadores d’ambdós anys en la resta de països participants.
EU PiG està finançat a través del programa Horizon 2020 amb un pressupost de 2 milions d’euros, dels quals 88.228 euros van ser concedits a l’IRTA. El projecte, amb una durada de quatre anys, es va iniciar al novembre de 2016 i preveu concloure’s a l’octubre de 2020.
Per més informació, o si voleu presentar alguna bona pràctica es pot contactar amb Emma Fàbrega (emma.fabrega@irta.cat).