Dossier Tècnic nº 94: “El tomàquet de Penjar”
El monogràfic està dedicat a les varietats catalanes de tomàquet de Penjar amb la voluntat de donar a conèixer les tècniques de conservació i producció d’aquest aliment tan tradicional a casa nostra. El document és la continuació d’una sèrie dedicada a la divulgació de les varietats tradicionals d’interès agroalimentari.
Flor del tomàquet
El Dossier Tècnic nº 94 “El tomàquet de penjar” està dedicat a les varietats catalanes de l’hortalissa més produïda a Catalunya, que representa el 19% de la producció total i el 12% de la superfície.
Tal com exposa la Directora general d’Agricultura i Ramadera, Elisenda Guillaumes, a la presentació del Dossier, les diferents varietats de tomàquet de penjar que es coneixen a Catalunya presenten una gran diversitat de formes, mides i altres característiques agronòmiques que les fan molt interessants, entre altres aspectes, per la seva capacitat de resistència a la sequera i a la llarga conservació. No obstant això, el document fa palès que conservar aquesta diversitat genètica és de gran interès en un futur pròxim, considerant l’actual escenari de canvi climàtic i d’escalfament global.
L’article “Les varietats tradicionals de tomàquet de la conca mediterrània: origen i diversitat cultivada”, a càrrec de María José Díez i Jaume Prohens, de l’Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV/UPV) i membres de la Unitat Mixat FMA-UPV, i Antonio Granell, de l’Institut de Biologia Molecular i i Cel·lular de Plantes (IBMCP) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), parla de l’origen i domesticació del tomàquet al Mediterrani, les característiques de les varietats tradicionals del tomàquet cultivat, la conservació i TRADITOM, un projecte finançat per la Comissió Europea a través del programa Horitzó 2020 que té com a objectiu principal caracteritzar, valorar i millorar la variabilitat existent del tomàquet tradicional europeu.
El segon article, signat per Joan Casals, Ana Rivera i Joan Simó, membres de la Fundació Miquel Agustí (Universitat Politècnica de Catalunya) i de la Unitat Mixta FMA-UPV, i Clara Pons, investigadora de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), està dedicat a “El tomàquet de Penjar, un tipus varietal amb una gran variabilitat”. A l’article es repassa la història d’aquesta hortalissa als Països Catalans, l’envelliment dels seus fruits, la diversitat genètica i la seva conservació, així com les varietats millorades de tomàquet de Penjar.
“El cultiu del tomàquet de Penjar” aborda els sistemes de cultiu i comportament agronòmic, la irrigació, la fertilització i el marc de plantació i conducció de la planta, la modernització del cultiu, el control de plagues i malalties com la tuta del tomàquet, l’eruga o l’oïdi, i, per últim, es fa un repàs de les principals zones productores. El text està signat per Anna Sanz, de la cooperativa Conca de la Tordera, Montserrat Martí i Jordi Ariño, de la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal SELMAR, i Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí/Universitat Politècnica de Catalunya i membre de la Unitat Mixta FMA-UPV.
El darrer article, que porta per títol “La postcollita del tomàquet de Penjar”, analitza els factors genètics i moleculars de la llarga conservació: la mutació alcobaça, els factors precollita i postcollita que afecten la conservació, l’envelliment del fruit i l’evolució de la qualitat i s’exposen les perspectives de futur. El text va a càrrec de Joan Casals, Aurora Rull, Sílvia Sans i Roser Romero, de la Fundació Miquel Agustí/Universitat Politècnica de Catalunya i membres de la Unitat Mixta FMA-UPV, i Clara Pons, investigadora de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat Politècnica de València.
El Dossier es tanca amb una entrevista a l’enginyer tècnic agrícola especialitzat en horta i fruita i membre de la Cooperativa Conca de la Tordera, Ramon Ribot.
El Dossier Tècnic és una publicació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, destinada a difondre en el sector agroalimentari els aspectes tècnics de màxima actualitat. Amb caràcter monogràfic, aborda els temes més destacats de la producció i transformació agràries a partir de les contribucions dels especialistes del propi Departament, l’IRTA, les universitats i el sector productiu.