GESTIÓ FORESTAL | 28/02/2019  Ruralcat

Publicat el Manual de cable aeri i experiències a Catalunya editat pel CTFC

El manual, editat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) en el marc dels ajuts a les activitats de demostració (operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020), vol ser una guia d’ús on s’exposen també les possibilitats que ofereix aquest sistema de desembosc.

El cable aeri es presenta com una alternativa innovadora i de baix impacte ambiental

El cable aeri es presenta com una alternativa innovadora i de baix impacte ambiental

A la Xarxa-i.cat s’acaba de publicar el “Manual de cable aeri i experiències a Catalunya” dins de l’activitat de demostració “Projecte demostratiu en l'ús del cable aeri a Catalunya”. El manual està editat pel CTFC, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb l’objectiu d’oferir una eina d’informació útil sobre l’ús i funcionament del cable aeri en la gestió forestal.

El manual exposa que a Catalunya existeixen  moltes àrees forestals amb potencial d’aprofitament, on hi ha moltes limitacions, sobretot les relacionades amb temes de conservació, pendents elevats i també finques forestals amb baixa densitat viària, en què l’ús d’aquest sistema de desembosc podria arribar a tenir el seu espai. Tot i que a Catalunya el seu ús és molt puntual, el cable aeri es considera entre els més importants mitjans de desembosc i transport de fusta en les regions muntanyoses d’Europa, ja que pot representar un dels millors mètodes des d’un punt de vista tècnic i ambiental.

El manual defineix els elements del cable aeri i analitza quina seria la instal·lació més adaptada per als boscos catalans. També descriu les condicions del cable aeri, els equips de treball i el seu correcte funcionament, i ofereix dades sobre els rendiments obtinguts al Pont de Suert i Biescas, els models de productivitat i els seus costos unitaris. 

Aquesta publicació s’inclou en el marc d’aquest projecte de demostració que es proposa difondre i transferir dades i bones pràctiques sobre l'ús de nous mètodes d'extracció de la fusta del bosc. En aquest sentit, el cable aeri es presenta com una alternativa innovadora i de baix impacte ambiental envers les tecnologies de desembosc per arrossegament. El projecte va dirigit als estudiants professionals forestals, escoles de capacitació agrària així com a empreses relacionades del sector.

Els projectes demostratius són activitats innovadores que proven la viabilitat o el funcionament, en condicions reals, d’un sistema de producció, d’una tecnologia o d’un sistema organitzatiu que pugui representar una millora substancial de la competitivitat o la sostenibilitat ambiental de les explotacions agrícoles, ramaderes o forestals, de la indústria agroalimentària o forestal o de l’activitat d’artesania alimentària.

La finalitat d’aquestes activitats és la transferència de coneixements tècnics i de gestió adaptats a les realitats territorials i sectorials dels sectors agrícoles, ramaders, forestals i agroalimentaris de Catalunya mitjançant la realització de projectes demostratius, parcel·les experimentals, plantes i instal·lacions pilot, camps d'assaig i itineraris demostratius.

 

El més llegit

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

El projecte POCTEFA Tr3s local ha engegat una trentena d’iniciatives de suport als productors de Venda de proximitat

El DARP estableix els períodes hàbils de caça i vedes especials per a la temporada 2021-2021 a tot Catalunya