PROJECTES EUROPEUS | 04/03/2019  Ruralcat

CREDA-IRTA-UPC participa en el projecte STRENGHT2FOOD per reforçar la sostenibilitat alimentària europea a través de la qualitat

Es tracta d’un projecte de cinc anys de durada finançat per la UE, a través del programa Horizon 2020, amb un pressupost total de 6.904.226€.

El projecte pretén crear nous mercats per a productes alimentaris de qualitat

El projecte pretén crear nous mercats per a productes alimentaris de qualitat

Recentment a la Unió Europea, tant la política de qualitat de la UE com l'adquisició d'aliments del sector públic, han estat testimonis de reformes recents. Aquests canvis se centren en la millora i la promoció d'esquemes que protegeixen els logotips de qualitat (noms de productes agrícoles de qualitat i productes alimentaris) i tenen en compte criteris ambientals, socials i d'innovació en l'adjudicació dels contractes del sector públic als proveïdors i proveïdors.

No obstant això, calen investigacions addicionals sobre com es poden aprofitar els logotips de qualitat per potenciar el desenvolupament rural, especialment en les zones desfavorides, avaluar com s'estan aplicant les reformes a la pràctica i com fer-les més efectives en el futur.

En aquest context, STRENGTH2FOOD (Strengthening European food chain sustainability by quality) pretén identificar i implementar estratègies per millorar i crear nous mercats per a productes alimentaris de qualitat i fomentar el desenvolupament d'una "economia de qualitat".

El projecte es coordina a través d’un consorci que està integrat per 13 socis acadèmics europeus, entre els quals destaca, a nivell català, el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-IRTA-UPC), dos socis acadèmics de països tercers (Tailàndia i Vietnam), tres socis de comunicació i formació i el suport d’un conjunt de 12 grups d'interès internacionals i nacionals dels Estats membres i països associats.

Els principals objectius del projecte són potenciar la sostenibilitat de les cadenes de subministrament agroalimentari i els sistemes de qualitat alimentària (FQS), millorar l'eficàcia de les polítiques actuals sobre designacions de qualitat alimentària i adquisició d'aliments del sector públic (PSFP) per potenciar la seva sostenibilitat i la promoció de dietes sanes i nutritives, i desenvolupar i oferir polítiques eficaces per millorar la sostenibilitat global de l'agricultura i la capacitat d'una alimentació equilibrada. Així mateix, es vol impulsar el desenvolupament de nous mercats de qualitat i cadenes alimentàries locals a través d'iniciatives pilot i accions innovadores.

STRENGTH2FOOD vol maximitzar l'impacte de les activitats i l’assoliment del projecte mitjançant un intercanvi efectiu de coneixement i comunicació amb un ampli ventall d'actors rellevants en pràctiques sostenibles actualitzades. 

El projecte, de cinc anys de durada, s’emmarca dins el programa Horizon 2020. Es va iniciar al març de 2016 i preveu finalitzar el febrer de 2021.