TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 07/03/2019  Ruralcat

El IV Aplec de joves al camp estarà dedicat a posar en valor la feina del món agrari

La Fira de Mollerussa tornarà a ser l'escenari de l'Aplec de joves al camp. Aquesta edició, que porta per títol “Som imprescindibles. Encara no t’ho creus?” es celebrarà el proper dilluns 18 de març.

Els joves podran debatre sobre com posar en valor la feina del món agrari

Els joves podran debatre sobre com posar en valor la feina del món agrari

L’Aplec de Joves al camp celebra la seva quarta edició, amb voluntat de convertir-se en un referent dels temes d’interès per a la joventut agrària i del món rural, dins de la 147ª Fira de Sant Josep de Mollerussa
 
Els joves assistents podran debatre sobre un dels temes que va despertar major interès en la darrera edició: com posar en valor la feina del món agrari. Tant les persones joves que s’han incorporat al món agrari recentment, com l’alumnat dels cicles formatius de totes les escoles agràries i instituts que fan formació agrària, podran aportar les seves inquietuds i idees en relació amb aquest tema, que es treballarà des de tres mirades complementàries: 
 
Introspectiva: com em veig? Autopercepció de la professió agrària. 
Entre iguals: com ens veiem els joves que ens dediquem al món agrari? 
Externa: com ens veuen “els altres”? 
 
L’acte d’apertura de la jornada anirà a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Carmel Mòdol. Seguidament, el coach i escriptor Santi López Villa dirigirà la ponencia “Com posem en valor la feina del món agrari”. Després s’obrirà el torn participatiu a través de les tres taules de debat. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, clourà aquesta jornada que està organitzada pel DARP conjuntament amb Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Campus Empresarial Agrari
 
La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari online. Per a més informació podeu contactar amb l’Escola Agrària de les Borges Blanques (aecabor.daam@gencat.cat – Tel.: 973 14 31 88)
 
En relació als joves del sector agrari, el passat 20 de febrer es va celebrar la tercera reunió del Grup de Treball de Joves, que s’emmarca dins del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, que té com a primer repte estratègic establir polítiques especifiques per als joves del món rural, que fomentin el seu arrelament i desenvolupament econòmic i social
 
En aquesta reunió del Grup de Treball es van anunciar les tres actuacions que el Departament d’Agricultura durà a terme per a reforçar la instal·lació de joves agricultors. En primer lloc, destaca la creació de la figura del Dinamitzador de Joves, un pla pilot que es posarà en marxa aquesta convocatòria 2019 en les comarques de Girona i del Camp de Tarragona. El Dinamitzador de Joves serà un tècnic especialista del DARP que millorarà l’acompanyament del jove en el seu procés d’instal·lació i que coordinarà els diferents agents que intervenen en aquest procés.
 
També s’obrirà una Oficina jove al portal Ruralcat, un espai dedicat exclusivament al jove que es vol incorporar a l’activitat agrària amb tota la informació necessària de l’ajut i tot tipus de tràmits, dels agents que intervenen en el procés d’instal·lació, projectes d’èxit de joves emprenedors, jornades, notícies, observatori de joves, publicacions, etc.
 
Per últim, es crearà un Observatori de dades de joves, un document de consulta accessible des de Ruralcat en el qual sortirà detallat per comarques tots els joves de cada convocatòria de DUN, especificant el tipus de perfil, donant, així, resposta a les múltiples sol·licituds d’informació i pera  seguir l’evolució i/o tendència dels joves agricultors a Catalunya.