TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 21/03/2019  Ruralcat

L’Oficina del Regant participa a les jornades de Preixana

L’Ajuntament de Preixana, l’Oficina comarcal del DARP a l’Urgell, la Cooperativa d’Ivars d’Urgell i la Fira de Mollerussa han organitzat les VIII Jornades tècniques de Preixana, que aquest any han abordat el tema el reg pressuritzat.

Moment de les jornades

Moment de les jornades

En el marc de les VIII Jornades tècniques de Preixana diferents experts han aportat coneixements sobre la importància de l’aigua tant des del punt de vista més econòmic i social, com des del tècnic i d’interès per a les inversions dels regants i nous regants.

Des del grup d’ús eficient de l’aigua de l’IRTA, Jordi Girona ha explicat la importància de l’aigua, la seva repercussió en la productivitat agrària i la necessitat del regadiu per a satisfer la demanda creixent d’aliments. Per la seva part, la coordinadora de l’Oficina del Regant, Maite Sisquella, ha explicat la bases per a una bona programació de reg a partir de dades agrometeorològiques, dades tècniques del cultiu i a partir d’eines com l’eina de Recomanacions de Reg de RuralCat.

El tècnic de l’IRTA i col.laborador en la tasca corrent de l’Oficina del Regant, Xavier Guixà, s’ha centrat en el disseny i funcionament de les instal.lacions de reg localitzat mentre que Nery Zapata del CSIC ha abordat el tema del reg per aspersió.

A la taula rodona hi ha participat el Grup Borges, el Canal del Segarra Garrigues, la Cooperativa d’Ivars, la Col·lectivitat de Bell-lloc i un productor fructicultor que han exposat quins avantatges hi ha en el regadiu, i sobretot, en el reg pressuritzat, on es va donar molta importància a les possibilitats de nous cultius en zones amb reg pressuritzat i la millora en la gestió del regadiu.

La part pràctica de les jornades va comptar amb una àmplia exposició de fabricants de diferents sistemes i equips de reg. D’aquesta forma els joves, regants i futurs regants han pogut veure instal.lats i en funcionament cobertures, pivots, goteig, aspersió, fertirrigadors, filtres, programadors, etc. i han pogut assessorar-se per a saber les millors opcions a la seva realitat i contrastar diferents tipus d’equips. L’Oficina del Regant ha estat present amb  l’oferta de formació en reg  a través de cursos i jornades.

Aquests cinc dies de jornades tècniques del 4 al 8 de febrer han molt ben rebuts pels assistents i pel sector del regadiu, i animen a seguir treballant en formació i transferència tecnològica. 

 

Notícies relacionades