SECTOR OLEÍCOLA | 10/04/2013  RuralCat/DAAM

La innovació i la sostenibilitat, vitals per a la indústria de l'oli d'oliva

Èxit de la jornada tècnica en la que també es van destacar els resultats del projecte Europeu OiLCA i l'eina gratuïta OiLCA Tool, que permet l'avaluació de la petjada de carboni

Fotografia del programa de la jornada. Font: DAAM

Fotografia del programa de la jornada. Font: DAAM

La Fundació CTM Centre Tecnològic (CTM), el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) van organitzar la jornada tècnica “La sostenibilitat, la innovació i l’oli d’oliva: solucions en temps de crisi”, a les instal·lacions que la DAAM té a Constantí.

La jornada va ser un èxit i hi va comptar amb gran participació entre la que hi destaquen professionals del sector provinents del món industrial, agrari, empreses de serveis del sector d’oli d’oliva i representants institucionals. 

Tothom va coincidir en es necessiten solucions practicables en temps de crisi i que la inversió en innovació i sostenibilitat, així com la presa de mesures per adaptar-se al canvi climàtic, són vitals per augmentar la seva competitivitat. Per això, la comunicació i la creació de sinergies duraderes entre el món científic i el sector agrari i industrial, estan considerades com un avenç obligatori per garantir un futur millor de la indústria de l’oli d’oliva.
 
També es va parlar dels resultats assolits en el marc del projecte Europeu OiLCA, entre els quals destaca la posada a disposició del sector de la eina gratuïta OiLCA Tool, que permet l’avaluació de la petjada de carboni i els costos en la producció de l’oli, a més de l’establiment d’una eco-etiqueta.
 
Tanmateix es va descriure la problemàtica associada a la disponibilitat d’aigua i petjada hídrica i es van mostrar casos d’ èxit empresarial d’aplicació de solucions innovadores per adaptar-se als temps de crisi.
 
Durant la cloenda de la jornada, Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries de la DAAM, va destacar que “l’oli d’oliva és un producte estrella a Catalunya, pal de paller de la dieta mediterrània i s’ha de treballar en innovació i la sostenibilitat amb la finalitat de fer-lo arribar a més llocs del món i generar valor afegit donant a conèixer el producte”. 
 
 
 

Informació relacionada