La Xarxa d’Escoles Agràries participa en les jornades de la Fira de Mollerussa
A través del Campus Empresarial Agrari i l’Oficina del Regant, l’Escola Agrària de Tàrrega ha coordinat les jornades “Energia i regadiu. Bombament solar” i “Alternatives de comercialització, cooperar per vendre millor”, que han tingut lloc a la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa.
Un moment de la jornada “Alternatives de comercialització, cooperar per vendre millor” (font: EA de Tàrrega)
El passat 18 de març va tenir lloc la jornada “Energia i regadiu. Bombament solar”, que va aplegar unes 120 persones. Durant l’acte, es va presentar el Dossier Tècnic nº 96, que tracta sobre tots els aspectes que comporta l’ús de l’energia dins el sector del regadiu.
Després de les presentacions, es va explicar el contingut del Dossier Tècnic, que ja està disponible a RuralCat. Maite Sisquella, coordinadora de l'Oficina del Regant, va exposar com l’Oficina assessora al regant i a les comunitats de regants en temes de contractació energètica i bombament solar. Aquesta informació va ser ampliada pels experts d’Infraestructures Joan Latorre i Xavier Guixà, que van explicar la normativa vigent en contractació elèctrica i els detalls tècnics del bombament solar, un sistema condicionat per constants canvis normatius però amb bones perspectives de futur, especialment si es compleix l’eliminació de l’anomenat impost al sol.
Després d’una pausa, es van presentar els casos de bombament solar a les Comunitats de Regants d’Algerri Balaguer, Bassanova i Riu Rinet; els casos de bombaments a parcel·la en la Finca de Prat de Boldú i els regants de l’aqüífer al Baix Ter; i, com a experiència inèdita, la prova pilot d’una bassa amb plaques fotovoltaiques flotants a la Comunitat de Regants del Segarra Garrigues. En les diferents ponències va quedar palès que cal un coneixement multisectorial per al correcte funcionament dels sistemes de bombament solar.
Per la tarda va tenir lloc la jornada “Alternatives de comercialització, cooperar per vendre millor”. Aquesta és la segona jornada que organitza el Campus Empresarial Agrari a la Fira de Mollerussa, després de la de l’any passat dedicada a l’exportació. Enguany, l’objectiu ha estat l’orientació en la comercialització per a petits productors/transformadors o joves que s’incorporen, augmentant la cadena de valor dels productes agroalimentaris, disminuït els intermediaris i fent més rentable l’activitat.
Al llarg de la jornada es van analitzar diferents solucions per ajudar a optimitzar els costos i els esforços que suposa la comercialització mitjançant la cooperació. Alguns professionals van explicar els casos de les seves empreses: Roger Prat, de Fem cadena; Joan Cartanyà de Fet a la Conca; Josep Pintò de Biolord; i Alba Rojas de Frescoop.
Finalment es va obrir una taula rodona, moderada per Francesc Reguant de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes, on diferents experts van compartir opinions: Francesc Pena, d’Unió de Pagesos, Joan presseguer, de Fruits de ponent, Domènec Vila, de la FCAC, Carles Pueyo, de Supsa supermercats Pujol .
Tothom va coincidir en la qualitat dels productes locals i de proximitat i en el seu gran potencial comercial. L'economia de col·laboració aporta moltes avantatges i és una bona opció, ja sigui en la comercialització com productors o en la distribució o com a consumidors.