FERTILITZACIÓ | 03/04/2019  Ruralcat

Es presenta la nova fitxa sobre l’eficiència en l’aplicació de dejeccions ramaderes

La fitxa nº72 es va presentar durant la jornada tècnica de referència “Aplicar les dejeccions ramaderes buscant la màxima rendibilitat i eficiència PRO-FEM 2019 – Fertilització” que es va celebrar ahir a Malla.

Moment de la jornada celebrada a Malla

Moment de la jornada celebrada a Malla

L’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes, amb el suport de l’IRTA-Fundació Mas Badia, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha publicat la fitxa nº 72 que porta per títol “Aplicar les dejeccions ramaderes buscant la màxima rendibilitat i eficiència”.

La fitxa, disponible a través de RuralCat, explica la planificació de la fertilització nitrogenada, la maquinària i complements per aplicar purins i altres dejeccions líquides, el maneig de la fertilització amb dejeccions ramaderes i enumera els diferents productes orgànics produïts a partir de dejeccions ramaderes.

Aquest document monogràfic es va presentar durant la jornada tècnica de referència que es va celebrar ahir a Malla (Osona) i que va donar el tret de sortida a les Jornades professionals de la fertilització i el maneig de dejeccions ramaderes (PRO-FEM) que es realitzaran cada dos anys i tractaran de manera alterna, d’una banda, els aspectes més lligats a l’aplicació agrícola i, de l’altra, la gestió de les dejeccions en l’explotació ramadera. Aquest any s’ha començat amb la part més relacionada amb l’agricultura i els fertilitzants, com mostrar eines per millorar l’eficiència de les aplicacions agrícoles de dejeccions ramaderes i per aprofitar millor l’adob orgànic aplicat. 

En aquesta jornada, que ha comptat amb la participació d’un centenar d’assistents, s’han visitat parcel·les demostratives amb diferents aplicacions fertilitzants i relacionades amb la temàtica de les estacions. També s’ha presentat un recull dels projectes en curs més destacats sobre fertilització i dejeccions ramaderes així com el nou disseny de l’Oficina virtual de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes de RuralCat, molt més visual i intuïtiu.

Aquesta jornada es desenvolupa en el marc dels Plans per a la millora de la fertilització agrària de Catalunya i amb el suport de diferents projectes: Life Agriclose, Life Agrogestor; Life+ Futur agrari així com de l’activitat de demostració “Maximitzar l’eficiència de les aplicacions de purins en cultius extensius”, de l’operació 01.02.01 del PDR de Catalunya 2014-20.