FIRES I SALONS | 26/04/2013  RuralCat/Fira de Lleida

El saló Eurofruit de Lleida es reestructura i es renova

Eurofruit es converteix en la Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola i tindrà lloc del 26 al 28 de setembre en un recinte específic

Logotip d'Eurofruit

Logotip d'Eurofruit

El saló Eurofruit de Lleida es reestructura i es renova i a partir d’aquesta edició adquireix vida pròpia en convertir-se en la Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola. El “nou” Eurofruit, que neix com a resultat de la col·laboració estreta entre Fira de Lleida i l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), passa a ser l’únic saló d’aquestes característiques a l’Estat. El certamen és professionalitza —s’adreça a partir d’ara únicament als professionals de la indústria fructícola— i s’especialitza en el sector primari. Segons els organitzadors, el nou Eurofruit se celebrarà en unes dates —al final de la collita—que permeten planificar la pròxima campanya fructícola, oferirà moltes novetats i acollirà una àmplia varietat de jornades tècniques i conferències especialitzades.

 
Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tindrà lloc del 26 al 28 de setembre als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida. El saló, de tres dies de durada, s’adreça exclusivament als professionals del sector de la fruita i aglutinarà tota l’oferta de serveis i subministraments per al sector industrial fructícola. La fira tindrà una superfície d’exposició de 8.000 metres quadrats i aplegarà participants d’Alemanya, França, Itàlia, Holanda, Portugal i Espanya.
 
Fira de Lleida i AFRUCAT rellancen aquest saló per convertir-lo en un punt de referència per al sector dels serveis i les tecnologies associats a la fruita, incorporant nous serveis vinculats a la tecnologia, la maquinària, les cooperatives i les manufactures de fruita.
 
Els sectors representats són els embalatges, obtentors i viveristes, defensa vegetal, maquinària industrial, logística i transport, sistema antipedra i serveis auxiliars (assessories, enginyeries, serveis financers, TIC i fred industrial).
 
Durant la presentació de la fira, l’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fira de Lleida, Àngel Ros, ha destacat que “el projecte sorgeix gràcies a la col·laboració molt directa entre Fira de Lleida i Afrucat”. Ros ha manifestat que “tot i coincidir amb la Fira de Sant Miquel, a partir d’enguany Eurofruit té vida pròpia i esdevé una fira professional de proveïdors de la indústria de la fruita”.
 
El delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha manifestat “el compromís del Govern català amb el saló creat per Fira de Lleida i AFRUCAT” i s’ha felicitat per la sinergia creada per aquestes dues entitats de les terres de Lleida. El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Simó, ha dit que “amb Eurofruit es potencia el valor del sector fructícola de Lleida”.
 
El president d’AFRUCAT, Vicente Yepes, ha afirmat que per a la seva associació és molt important donar un revulsiu a Eurofruit en una època que coincideix amb un augment anual important de la producció de fruita d’os i de la seva exportació. En aquest sentit, el director d’AFRUCAT, Manel Simón, ha destacat que l’any passat les terres de Lleida van produir 115.000 tones de préssec i 135.000 tones de nectarines i que un 25-30% de l’exportació va anar a països de fora de la Unió Europea. Simón ha afegit que “la bona predisposició de Fira de Lleida i d’AFRUCAT permetrà convertir Eurofruit en una fira de referència de la indústria fructícola en una zona de producció molt important i serà molt interessant per als proveïdors, ja sigui de maquinària industrial, d’etiquetadores o de robots, perquè a Lleida tenen els seus principals clients”.
 
El director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha manifestat que després d’una anàlisi estratègica del sector i de la competència, la institució firal i AFRUCAT van mostrar la seva voluntat de tirar endavant el projecte i ha destacat el fet que aquest sigui l’únic saló a l’Estat de proveïdors de la indústria fructícola. A més, Oró ha remarcat que el certamen és professional, especialitzat en el sector primari, amb moltes novetats i amb una ampli programa de jornades tècniques i conferències especialitzades.
 

Lleida, capital agrícola i de serveis

 
La ciutat de Lleida exerceix la seva vocació de capitalitat sobre un ampli territori i és el centre econòmic i neuràlgic d’unes comarques que fonamenten la seva activitat en el sector fructícola. Segons dades del 2011, Lleida i la vall de l’Ebre produeixen el 70% de la fruita espanyola, el 83% de les pomes, el 84% de les peres i el 65% de la fruita d’os. De la seva banda, els socis d’AFRUCAT produeixen el 57% del total de poma que es fa a Espanya; el 65% de pera, i el 35% de fruita d’os.
 
L’“antic” Eurofruit va comptar en la 27a edició, celebrada l’any passat, amb 9.625 visitants professionals estatals i 523 internacionals.