AJUTS | 03/05/2013  RuralCat/DAAM

El DAAM abona als productors 3,6 milions d'euros a principis de maig

Es tracta dels pagaments destinats als productors de fruits de closca (1,5 milions) i els corresponents als ajuts a les vaques alletants ( 2,1 milions)

Avellaners. Autora:Marta Montmany

 El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) fa efectiu el divendres 3 de maig, el pagament d’1.522.486 euros als productors de fruits de closca i els pagaments dels ajuts a les vaques alletants següents: prima per vaca alletants per un import total d’1.754.867 euros i l’ajut per compensar els desavantatges específics, que afecten a les explotacions que mantenen vaques alletants, per un import total de 340.829 euros.

 
12.107 beneficiaris de l’ajut als fruits de closca
 
L’ajut als fruits de closca té com a objectiu contribuir a evitar la desaparició de la producció d’aquests fruits (ametller, avellaner, pistatxer, noguer i garrofer) en les zones on aquest cultiu és tradicional pels efectes negatius que això provocaria des del punt de vista ambiental, rural, social i econòmic, atès que aquest ajut és una mesura que contribueix a assolir la viabilitat de les produccions de fruits de closca a  les explotacions de Catalunya i a estabilitzar les rendes dels seus productors.
 
Es tracta d’un ajut estatal, previst en el Reglament 73/2009, que permet que a partir de l’any 2012 els Estats membres puguin concedir aquest suport als productors de fruits de closca.
 
Aquest ajut no figurava en el Reial Decret d’ajuts directes per a la campanya 2012 i 2013 i des del DAAM es va instar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAM) a què continués donant aquest suport al sector dels fruits de closca, promovent la modificació del Reial Decret per tal que contemplés la continuïtat d’aquest ajut, davant de la situació de vulnerabilitat d’aquest sector i el risc d’abandonament d’explotacions agràries.
 
D’altra banda, el Departament valora positivament les oportunitats que ofereix la nova Política Agrària Comuna (PAC) de continuar donant suport a sectors sensibles, com ara el dels fruits secs, car la proposta de Reglament de mercats preveu la possibilitat que es continuï oferint aquest suport a través de pagaments estatals. I en aquest sentit, demana al MAGRAMA que en aquest nou període es tingui present, per part de l’Estat, la continuïtat d’aquets ajuts per als fruits secs, atenent a la realitat econòmica i a la funció social i mediambiental que realitzen.
 
1.271 beneficiaris dels ajuts a les vaques allentants
 
 Aquesta campanya 2012 s’ha aconseguit avançar, per primera vegada en aquests ajuts, tant el pagament de la bestreta del 80%, que es va fer efectiva als mesos de novembre i desembre, com ara el pagament del saldo que s’avança al més de maig. D’aquesta manera s’aconsegueix anticipar considerablement el pagament i donar liquiditat a les explotacions de vaques alletants catalanes, ja que en anteriors campanyes s’ha efectuat durant el mes d’abril de l’any següent a la sol•licitud la bestreta, i al juny el saldo.
 
L’import total d’aquest ajuts per aquesta campanya 2012 esdevé de 8.366.123,10€ per la prima a la vaca alletant, i de 1.626.494,65€ per l’ajut per compensar els desavantatges específics que afecten a les explotacions que mantenen vaques alletants.
 
L’objectiu dels ajuts directes, que formen part del primer pilar de la Política Agrària Comuna (PAC), és la millora i suport a la renda de les explotacions agràries, per tal d’evitar l’abandonament de terres i, en conseqüència, la despoblació del medi rural. Concretament, la prima per vaques alletants, amb finançament 100% de la Unió Europea (UE), té com a objectiu el manteniment dels ramats de vaques que alleten les seves cries de vedells per a la producció de carn.