RAMADERIA | 08/05/2013  RuralCat/DAAM

Important èxit de la Jornada de Fitoteràpia i Aromateràpia ramaderes

Les jornades tècniques de Fitoteràpia i Aromateràpia ramaderes realitzades a l'Escola de Capacitació Agrària de Vallfogona de Balaguer han despertat tant interès que s'ha hagut de realitzar una selecció dels candidats

Un instant de la jornada. Font: DAAM

Un instant de la jornada. Font: DAAM

Els proppassats dijous i divendres, 25 i 26 d’abril, s’han realitzat unes Jornades tècniques de Fitoteràpia i Aromateràpia ramaderes a l’Escola de Capacitació Agrària de Vallfogona de Balaguer. Per a l’organització d’aquestes jornades formatives, les escoles de Manresa, Vallfogona i del Pallars han unit els seus recursos per a l’organització i la promoció entre els seus alumnes i les persones vinculades al seu radi d’influència. Aquesta activitat formativa ha despertat un interès extraordinari, ja que s’ha hagut de realitzar una selecció dels candidats, on s’ha prioritzat la seva relació amb la ramaderia. Finalment, han estat 33 els alumnes que hi han assistit.

 

El conferenciant, el doctor en Veterinària, Philippe Labre, està considerat internacionalment un expert en aquesta matèria. Com a resultat d’una llarga experiència, Labre proposa un mètode coherent i fiable basat en la utilització veterinària de la fitoteràpia i l’aromateràpia. La primera consisteix a utilitzar les plantes, sigui en forma seca o d’extractes; en la segona, recorre als olis essencials que només es poden extraure de les plantes aromàtiques. Ambdues juntes permeten combinar la polivalència d’acció de les plantes i la sinergia resultant d’utilitzar-ne diverses alhora, amb uns resultats molt efectius, tant curatius com preventius, sobre els animals.
 
En efecte, les plantes, lluny de tenir només una acció terapèutica, contribueixen de forma potent a millorar la salut dels animals. Philippe Labre proposa, doncs, a ramaders i veterinaris una estratègia de fitoregulació, doble acció d’activació biològica: a) de suport als processos vitals i b) de correcció de les causes de les patologies: desequilibris, agressions… Aquesta acció s’exerceix en tres funcions fisiològiques primàries:
 
  • El metabolisme i la destoxicació, és a dir, la fàbrica biològica de l’organisme i l’eliminació dels residus metabòlics i de les toxines que se’n deriven.
  • La vitalitat o energia vital, fonament de l’activitat i del to necessaris per a un bon rendiment dels animals: creixement, fecunditat, longevitat, etc.
  • La immunitat, que activa les defenses contra les agressions microbiològiques o proteiques i ajuda a recuperar els processos fisiològics alterats: inflamacions, circulació, estrès oxidatiu, etc. 
 
Mentre que la fitoteràpia és molt efectiva en els àmbits del metabolisme i de la vitalitat, l’aromateràpia té un ampli ventall d’acció immunitària, amb una notable eficiència antibiòtica, antiviral i antiparasitària. Sempre relacionades amb les funcions primàries, moltes altres funcions fisiològiques secundàries poden beneficiar-se de l’acció de les plantes: gana i digestió, circulació i to vascular, fecunditat i part, locomoció, cicatrització, etc.
 
Unes pautes precises de combinació i dosificació de les plantes i els olis essencials, així com de les vies d’administració als animals –oral, cutània i altres–, contribueixen a fer de la proposta d’en Philippe Labre una eina eficaç i matisada que pot contribuir a enfortir al nostre país una praxi veterinària amigable amb els animals i no contaminant.