MÓN RURAL I TURISME | 15/05/2013  RuralCat/Generalitat de Catalunya

22 empreses garrotxines ja s'han acreditat amb la Carta Europea de Turisme Sostenible

Aquesta setmana els responsables de vuit establiments han recollit el diploma que certifica que han realitzat amb èxit el procés d'acreditació de la CETS. Les empreses han dut a terme una diagnosi dels aspectes ambientals, socials i de vinculació de la seva activitat al territori

Fotografia de grup de les empreses que han trebut avui l'acreditació. Font: Generalitat de Catalunya

Fotografia de grup de les empreses que han trebut avui l'acreditació. Font: Generalitat de Catalunya

Un total de vuit empreses de la Garrotxa han estat acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), en el decurs d’un acte que s’ha celebrat, aquesta setmana al Molí Fondo, de Sant Joan les Fonts. Els responsables d’aquests establiments han recollit el diploma que certifica que han realitzat amb èxit el procés d’acreditació de la CETS. Aquestes empreses han dut a terme una diagnosi dels aspectes ambientals, socials i de vinculació de la seva activitat al territori gràcies al suport tècnic de la Fundació Garrotxa Líder. També han complert amb les condicions marcades pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), i per la Federació Europarc i, finalment, han definit un programa d'actuacions a tres anys vista com a eix clau del seu compromís amb el turisme sostenible a la comarca.
 
L’acte ha acollit, a més del lliurament de les vuit noves acreditacions d’empreses turístiques amb la CETS (Restaurant La Quinta Justa, Turisme Rural La Rectoria de Sant Miquel de Pineda, Restaurant B-Creck, Hotel Borrell, En Ruta Girona, Vol de Coloms, La Bombolla, Hotel l’Estació ), la renovació de 10 establiments més (Hotel la Perla, Hostal Sant Bernat, Apartaments i restaurant Can Morera, Albert de Joventut Bellavista, Cooperativa la Fageda, Tosca Serveis Ambientals d’Educació i Turisme, Educ’Art Serveis Educatius i Culturals, Turisme Rural Mas Cantallops, Turisme Rural Can Ventura i Càmping la Fageda). En aquests moments, 22 empreses adherides a Turisme Garrotxa ja s’han acreditat amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.
 
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va rebre l’any 2001 la Carta Europea de Turisme Sostenible, un reconeixement del sistema de gestió turística que atorga la Federació Europarc. Des d'aleshores, el Parc Natural ha estat treballant conjuntament i en cooperació amb agents i administracions turístiques de tota la comarca per a la implantació d'un model de gestió turística sostenible. Entre els agents clau destaca Turisme Garrotxa, el punt de trobada comú del sector públic i privat. A partir de la segona meitat de 2008, la CETS es va obrir a les empreses turístiques, en un procés voluntari per tal de demostrar el compromís de les empreses amb el territori. Amb aquesta acreditació d'empreses, la Garrotxa torna a ser una comarca pionera. El Parc Natural ja va ser el primer de l’Estat a obtenir la CETS i, des de fa 5 anys, ha estat un parc pilot en el sistema d'acreditació d'empreses turístiques.
 
En la jornada també s’ha acreditat cinc noves empreses com a Espai o Punt d’Informació Turística. Després de superar el programa de formació corresponent, La Bombolla, el Turisme Rural la Rectoria de Sant Miquel de Pineda i el Restaurant la Quinta Justa s’han convertit en espais d’informació mentre que l’Hotel l’Estació i el Turisme Rural Can Riera han esdevingut punts d’informació. Amb aquestes, ja són 46 les empreses que disposen d’aquest servei als seus clients i configuren una xarxa comarcal única a Catalunya i a tot l’Estat amb l’objectiu de facilitar als visitants de la comarca una informació de qualitat i molt a l’abast.
 
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i especialment les activitats per a poder-hi realitzar a l’aire lliure és la principal demanda dels visitants de la comarca, uns 300.000 l’any, dels quals més de la meitat són atesos i informats en els diversos punts i centres d’informació. El turisme és en aquests moments un dels pocs sectors amb una evolució positiva, tot i el context actual. A la Garrotxa, l’activitat generada pel turisme contribueix entre un 7 i un 9% al Producte Interior Brut (PIB), segons l’estudi d’impacte econòmic que analitza el període comprès entre els anys 2001 i 2010. El mateix informe constata que el turisme genera ocupació directa a la Garrotxa i contribueix a generar llocs de treball, atribuïbles, entre altres qüestions, al model de col·laboració públic-privat instaurat a la Garrotxa a l’hora de consensuar les polítiques turístiques. El cap de l’àrea de Turisme Sostenible de Turespaña, Ricardo Blanco, ha destacat la feina feta des de la Garrotxa en la ponència que ha pronunciat aquest matí. Blanco ha explicat els objectius del “Club de Ecoturismo en España”, iniciativa que duu a terme la Secretaria d’Estat de Turisme i en la qual Turisme Garrotxa també hi participa per tal de promoure el turisme en espais protegits.