LIFE MEDACC analitza l'adaptació al canvi climàtic a Catalunya
Els investigadors realitzaran pràctiques de camp en finques agrícoles i forestals per demostrar si les mesures preventives són útils per a l'adaptació als impactes observats i previstos del canvi climàtic a Catalunya
El projecte LIFE MEDACC té una durada de cinc anys (estiu 2013-estiu 2018) amb un pressupost de 2.548.841 euros i una aportació de la Comissió Europea de 1.266.208 euros. Està encapçalat i coordinat des de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) amb la participació de tres socis: el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE, CSIC).
L’objectiu principal del projecte és demostrar que l’aplicació de mesures preventives en els àmbits de l’agricultura, la gestió forestal i la gestió de l’aigua constitueixen eines útils per a l’adaptació als impactes observats i previstos del canvi climàtic a Catalunya. Per això es realitzaran pràctiques de camp en finques agrícoles i forestals, tot i contrastant els resultats obtinguts entre les finques amb mesures i les finques sense mesures, així com la modelització de la gestió dels embassaments en escenaris de canvi climàtic (aportacions d’aigua a les conques, recursos alternatius, gestió de la demanda, etc). Tant els treballs de camp com els de modelització es realitzaran en tres conques prou representatives de Catalunya: la Muga, el Ter i el Segre. A més del monitoreig i l’anàlisi de totes les dades obtingudes, el projecte planteja també indicadors d’evolució i validació dels resultats a obtenir.