SECTOR VITIVINÍCOLA | 16/05/2013  RuralCat/DAAM

Informe sobre el sector vitivinícola de Catalunya

Els preus al consum pel conjunt de productes es redueixen lleugerament i les varietats blanques obtenen marges nets inferiors als de les varietats negres, amb l'excepció de la varietat Chardonnay, segons el darrer informe de l'Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava

Imatge de l'Informe sobre el sector vitivinícola de Catalunya

Imatge de l'Informe sobre el sector vitivinícola de Catalunya

 El document es presenta dividit per blocs. En el bloc I es presenta l’observació dels preus de vi i cava embotellat en establiments comercials, tal i com s’estableix periòdicament. Els preus al consum pel conjunt de productes es redueixen lleugerament respecte a l’any anterior. Tanmateix, respecte els preus del mes de desembre del 2012, els preus es recuperen molt lleugerament.

En el bloc II es presenten els resultats econòmics per varietat de raïm de la mostra d'explotacions d’orientació vitícola de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC), vinculada a l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava. Aquest treball no té caràcter estadístic, però si apropa una visió qualitativa sobre els resultats econòmics de les explotacions vitícoles de Catalunya. Els resultats també es diferencien per les Denominació d'Origen Penedès i Terra Alta, ja que el nombre d’explotacions de la mostra és superior en aquestes. Pel conjunt de la mostra, el marge net obtingut s’incrementa un 20,7% del 2010 al 2011. En l’anàlisi per varietats es pot observar com les varietats blanques obtenen marges nets inferiors als de les varietats negres, amb l’excepció de la varietat Chardonnay. 

A continuació, el bloc III presenta els resultats d’una enquesta sobre les actituds dels viticultors, que compila resultats d’una sèrie de quatre anys. En l’any 2011, s’observa un increment de la valoració obtinguda respecte a la marxa de l’activitat, després de tres anys d’una reducció continuada.