MEDI NATURAL | 16/05/2013  RuralCat/DAAM

L'art rupestre de les Muntanyes de Prades serà visitable

Dels 40 conjunts d'art prehistòric de la zona declarats com a Patrimoni Mundial de la Humanitat, tres han estat escollits i adequats per ser visitables: el Portell de les Lletres, Mas d'en Llort i Mas d'en Ramon d'en Bessó

El conseller Pelegrí ha inaugurat les obres i observat de prop les pintures rupestres de Mas d'En Llort. Font: DAAM

El conseller Pelegrí ha inaugurat les obres i observat de prop les pintures rupestres de Mas d'En Llort. Font: DAAM

 A partir del mes de juny l'Oficina Municipal de Turisme de Montblanc gestionarà les visites al CIAR i abrics que consistirà en una sortida de gairebé quatre hores que permetrà gaudir d'aquest art in situ. Les visites sempre es realitzaran amb reserva prèvia i aniran acompanyades per un guia turístic de Montblanc.

L’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades és Patrimoni Mundial de la UNESCO des de l’any 1998. Dels més de 40 conjunts amb art prehistòric en aquesta zona però només tres han estat escollits per reunir característiques apropiades per ser visitats. Concretament s’ha fet visitable el Portell de les Lletres, Mas d’en Llort i Mas d’ en Ramon d’en Bessó (separats entre si uns 800 m).
 
L’adequació de les pintures rupestres ha comportat la protecció dels dos abrics que contenen les pintures, el seguiment arqueològic i l’eliminació de la vegetació circumdant ja que aquesta produeix greus problemes per la conservació de les pintures rupestres.
 
L’eliminació de la vegetació circumdant de la zona ha estat bàsica ja que aquesta produeix greus problemes per la conservació de les pintures rupestres. Els arbres i la vegetació constitueixen focus macrobiòtics, creen ombra i per tant faciliten la proliferació de líquens i fongs que degraden la superfície de la roca suport. 
 
Aquest projecte ha estat impulsat per l’Obra Social “la Caixa” amb un pressupost de 48.000 euros. Els treballs de recuperació de l’espai han tingut una durada d’uns tres mesos i han anat a càrrec de l’empresa pública Forestal Catalana, adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. L'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), amb seu a Tarragona, i el CIAR (Centre d'Interpretació d'Art Rupestre), ubicat a Montblanc, han estat els assessors científics.