PESCA | 21/05/2013  RuralCat/DAAM

Pelegrí: "La darrera proposta de reforma de la Política Pesquera Comuna no s'adapta a les necessitats del sector pesquer català"

L'etiquetatge final no haurà d'informar obligatòriament de la data captura o recol·lecció del producte i la modificació de l'articulat dels descarts del Reglament base són dos dels factors que poden tenir un impacte negatiu per a la pesca catalana

xarxes de pesca

En el decurs sisena edició del Festival Mariner de la Costa Brava, el conseller Pelegrí ha manifestat que la darrera proposta de reforma de la Política Pesquera Comuna (PPC) de la Unió Europea, d’acord amb els resultats del darrer Consell de Ministres de la setmana passada, no s’adapta encara a les necessitats del sector pesquer català, ja que hi ha diversos aspectes defensats per Catalunya que no s’han incorporat per ara al projecte de reforma, per la qual cosa poden tenir un impacte negatiu per a la pesca catalana.
 
Es tracta d’aspectes característics de la nostra flota costanera, com ara la incorporació de la data de captura de la pesca (data de pesca) o de recol·lecció dels productes d’aqüicultura, com a informació obligatòria en l’etiqueta del consumidor.
 
La incorporació d’aquesta data, eliminada en la darrera proposta de reforma, malgrat estar present en la proposta inicial de la Comissió Europea, era un element imprescindible per a la distinció i promoció de la pesca de proximitat, com la realitzada per la flota catalana, que proporciona cada dia a les llars un peix de qualitat. L’eliminació d’aquesta informació en l’etiquetat obligatori anirà clarament en detriment dels consumidors i del rendiment econòmic del sector pesquer català. Cal recordar que aquest posicionament també era defensat pel sector català i les ONG.
 
D’altra banda, segons el conseller, un altre element perjudicial per a Catalunya és la modificació de l’articulat dels descarts del Reglament base de la PCP, amb la qual cosa no seria possible realitzar aquesta pràctica habitual en la zona mediterrània. D’aquesta manera, hi hauria l’obligació de desembarcar els descarts de talla immadura, sense contemplar les especificitats i singularitats dels diferents segments de la flota, i la realitat dels descarts al Mediterrani.
 
Pelegrí ha afirmat que “això generarà un greu problema tant per al nostre sector com per a l’Administració, així com per  als recursos pesquers i l'ecosistema marí del Mediterrani”.
 
Les causes, segons el conseller, són diverses: es pot reimplantar un mercat negre de consum d’immadurs, sobre el qual es porta anys treballant per eliminar-lo; es generarà una indústria paral·lela de generació de farines de peix que, al nodrir-se dels descarts, pot generar un creixement d’aquests en el temps; es destruirà una important biomassa sense raó de ser i un mecanisme imprescindible per a l’ecosistema marí, ja que molts dels descarts generats per la pesca del Mediterrani s’alliberen vius; es generaran unes necessitats d’inversió i de vigilància i control de difícil compliment, tenint en compte la distribució del nostre sector pesquer per tot el litoral; i, finalment, es generaran unes despeses extres per al sector en el procediment de triatge i manipulació dels descarts.
 
“En definitiva, l’aplicació d’aquesta mesura provocarà greus problemes per a les nostres pesqueries, sense que s’assoleixin els objectius que persegueix la Comissió Europea amb els descarts”, ha subratllat el conseller.