POLÍTICA AGRÀRIA | 13/04/2010  DAR/RuralCat

El Parlament celebra un debat monogràfic sobre el sector agrari català

El proper dimecres, 14 d'abril, tindrà lloc al Parlament de Catalunya el quart debat monogràfic del sector agrari català des de la restauració de la democràcia. La reunió començarà a les 9 amb la intervenció del President de la Generalitat, José Montilla. Seguidament, serà el torn del conseller del DAR, Joaquim Llena i, a continuació, hi intervindran els grups parlamentaris.

debat041310cont

El president Montilla amb les organitzacions agràries

 

Durant el debat es parlarà de tots els sectors, des del porcí, la fruita fresca, la vinya i el vi fins a la mel, és a dir, es farà un repàs per tot tipus de cultiu i explotacions ramaderes. També s'abordaran problemàtiques estructurals com els desajustos de la cadena de valor, ja que els productors estan cobrant per sota dels costos de producció.
 
Els principals objectius del debat, segons el conseller Llena, haurien de ser "arribar a una diagnosi compartida de la situació del sector entre tots els grups parlamentaris, definir uns objectius de futur i marcar un horitzó clar". Un horitzó, que segons Llena, és esperançador ja que la demanda d'aliments a nivell mundial creix, així com la població arreu del món. De fet, pel titular d'agricultura, es tracta d'articular "les eines per millorar la nostra despesa d’aliments, i millorar la nostra capacitat per autoabastir-nos ja que estem en el 30 per cent, quan hi ha països com Rússia que volen arribar al 80 per cent".
 
Les possibles resolucions que s'adoptin durant el debat per part dels grups parlamentaris podrien incidir en implementar noves actuacions al Pla de Xoc, que inclou fins al moment 25 mesures, o bé incidir en mesures com una major agrupació del sector, obertura de nous mercats internacionals, impulsar la innovació, foment de les xarxes de proximitat dels productes catalans, entre d'altres.
 
Per tal de preparar aquest debat, des del DAR s'han mantingut diverses reunions amb els màxims representants del sector agrari català per conèixer de primera mà les seves inquietuds i propostes de cara al debat monogràfic sobre el sector agrari.
 

El quart debat del sector

Demà es celebrarà el quart debat monogràfic del sector agrari català des de la restauració de la democràcia, després dels realitzats els anys 1983, 1992 i 1998. La reunió començarà a les 9 amb la intervenció del President de la Generalitat, José Montilla. Seguidament, serà el torn del conseller del DAR, Joaquim Llena i, a continuació, arribarà el torn dels grups parlamentaris.
 
Els debats anteriors van servir per avançar i elaborar propostes sobre política agrària que avui encara perduren. Per exemple, gràcies al debat del 1992 es va signa l’acord de la representativitat de les cambres agràries; i gràcies al de 1998 es va aconseguir potenciar la modernització de les explotacions agràries.
 
Finalment, val a dir que el president Montilla s'ha reunit al Palau de la Generalitat amb els representants de les principals organitzacions agràries de Catalunya per escalfar motors i fer un repàs a la situació del sector. A la trobada hi han participat Unió de Pagesos; Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA); Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FECAC) i el sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).