La FCAC celebra el seu 30è aniversari
Persones arribades d'arreu del territori català van acudir a la multitudinària celebració, presidida pel president de la Generalitat, Artur Mas
El president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el president de la FCAC, Josep Pere Colat, en la presentació del 30è aniversari. Font: FCAC
Unes 450 persones han celebrat 30è aniversari de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) a Corbera d’Ebre. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit l’acte; també hi ha assistit el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, Josep Pere Colat, president de la FCAC, així com representants del Govern i entitats de l’àmbit econòmic i social.
Homenatges 30è aniversari
Durant l’acte commemoratiu dels 30 anys, la Federació ha fet un homenatge als tres cooperativistes que han estat presidents de l’organització des què es va fundar: Antoni Casanovas (1983-1990), Xavier Tubert (1990-2008) i Josep Pere Colat (2008-actual).
També s’ha volgut fer un acte d’homenatge a totes les persones vinculades amb les cooperatives. En representació de totes elles, s’han buscat les de més edat (un avi nascut al 1913 i una àvia de 1916, que casualment són tots dos de la cooperativa Agrícola de Bràfim), dos socis joves agricultors que representen el futur del sector (pertanyents a les cooperatives Agrícola de Bellaguarda i Agrària de la Baixa Tordera) i dos infants que ja estan implicats d'alguna manera amb la cooperativa (un nen de 14 anys i una nena de 7 mesos, també de la cooperativa Agrícola de Bràfim).
Finalment, s’ha volgut reconèixer específicament la tasca de totes les persones que, d’una manera o altra, han estat vinculades amb la FCAC durant aquestes tres dècades.
Dades macroeconòmiques: més facturació i més ocupació
Les 231 cooperatives agràries pertanyents a la FCAC aglutinen, en conjunt, 76.565 socis i facturen 1.492 milions d’euros, que representen un increment de l’11% amb relació a l’exercici anterior i malgrat l’escenari de crisi. Són dades preliminars que es desprenen de l’Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya corresponent a l’any 2013, que avui s’ha fet públic.
Les cooperatives agràries representen al voltant del 40% de la Producció Final Agrària i generen 4.158 llocs de treball, una xifra que comporta un augment del 3,7% en el volum d’ocupació. La facturació per treballador és comparable a la mitjana de la indústria agroalimentària: 374.716 euros per treballador, amb un augment del 15,6% en relació amb l’anterior exercici.
Per demarcacions territorials, hi ha 71 cooperatives agràries a les comarques de Lleida; 71 a les comarques de Tarragona; 44 a les Terres de l’Ebre; 27 a Barcelona i 18 a Girona.
Quant a sectors productius, hi ha 118 cooperatives oleícoles, 94 de fruita seca, 71 de vi, 49 de fruita dolça, 42 de conreus herbacis, 20 pinsaires, 13 ramaderes, 10 hortícoles, 10 de la llet, 9 dels cítrics, 2 d’arròs i 2 de planta viva. Cal tenir en compte que és possible que una mateixa cooperativa es dediqui a més d’una activitat productiva i que en determinats sectors –com l’arròs- és possible que hi hagi un nombre més baix de cooperatives però que, en canvi, aglutinin un percentatge molt elevat de la producció d’aquest conreu sobre el total de Catalunya perquè són cooperatives que han protagonitzat importants processos de concentració.
Les cooperatives agràries catalanes mostren una àmplia participació en l’exportació. El nombre de cooperatives exportadores s’ha incrementat un 1,5%, al temps que el volum mig exportat per cooperativa ha augmentat el 6,8%. Les principals destinacions a l’exterior són Alemanya (24,8%), França (20,5%) i Itàlia (10,2%), encara que cada vegada prenen més força també la resta països de la Unió Europea i mercats com els Estats Units, Brasil, Rússia i Japó.