AGRICULTURA | 11/06/2013  RuralCat/DAAM

El DAAM analitza les conseqüències del foc bacterià i la pedregada a Lleida

La pedregada va afectar més de 2.000 hectàrees de fruita. El foc bacterià ha estat detectat a Almenar, Ivars de Noguera i Alguaire

Arrencament d'arbres afectats pel foc bacterià. Font: DAAM

Arrencament d'arbres afectats pel foc bacterià. Font: DAAM

El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, ha presidit a la seu principal del Departament a Lleida, una reunió amb el sector per tal d’analitzar la situació derivada dels recentment detectats focus de foc bacterià al Segrià i a la Noguera, així com de la pedregada d’aquest cap de setmana.
 
La trobada ha comptat amb la presència del professor de la Universitat de Girona (UdG) i un dels màxims experts de l’Estat en matèria de foc bacterià, Emili Montesinos, per tal d’analitzar la situació actual, possible evolució i estratègies, i amb el delegat d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana.
 

Sobre la pedregada

 
Xavier Joana ha assegurat que tots els tècnics d’Agroseguro estan disponibles per a peritar les conseqüències de la pedregada, i que ens els propers dies tots els afectats rebran la primera visita dels pèrits de l’entitat.
 
Les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell es van veure afectades per una calamarsada durant el migdia de dissabte, 8 de juny. La tempesta anava acompanyada de pedra i va causar danys principalment als cultius de fruiters dels municipis de la comarca del Segrià: Soses, Alcarràs, Torres de Segre, Sudanell, Montoliu, Puigverd de Lleida i Artesa de Lleida, així com a la partida de Vinatesa del municipi de Lleida; a la comarca de les Garrigues a: Les Borges Blanques, Juneda, Puiggrós i Arbeca; i a la comarca del Pla d’Urgell una part del municipi de Torregrossa.
 
En la zona del Baix Segre, va caure calamarsa de manera puntual i irregular barrejada amb aigua als municipis de Seròs, Maials, Aitona, Massalcoreig i La Granja d’Escarp, sense produir danys significatius als cultius.
 
La tempesta va avançar d’oest cap a est, afectant la zona centre de la comarca del Segrià, descarregant pedra a Torres de Segre, Soses, Artesa i Puigverd, i va continuar desplaçant-se en direcció a Torregrossa i Juneda, on va tornar a descarregar produint danys.
 
La pedra que va caure tenia una mida de fins a mig centímetre, en la majoria de zones barrejada amb aigua. En general, els danys en fruita dolça oscil·len entre el 15% i el 40% en la zones menys afectades, i entre el 50 i el 80%, puntualment fins al 100%, en les zones més afectades, com el municipi de Torres de Segre.
 
Els cultius afectats van ser les plantacions de nectarina i presseguer, principalment les varietats més pròximes a la collita, així com les varietats de pera i poma, de pell més sensible.
 
MUNICIPI
Superfície afectada (ha) fruita pinyol
Percentatge
d’afectació mig
Superfície afectada (ha) fruita llavor
Percentatge
d’afectació mig
Alcarràs
50,19
10-20%
92,03
10-20%
Torres de Segre
72,19
50-80%
122,57
50-80%
Soses
48,79
25-45%
48,51
25-45%
Sudanell
69,24
10-20%
132,06
10-20%
Montoliu
0
 
17,89
10-20%
Lleida (Vinatesa)
20,75
15-20%
94,06
15-20%
Puigverd de Lleida
33,29
20-40%
161,96
20-40%
Artesa de Lleida
81,18
20-40%
150,19
20-40%
Torregrossa
111,99
30-50 %
184,58
20-30 %
Juneda
76,45
60-70 %
290,48
40-70 %
Puiggrós
49,82
60-70 %
80,36
40-70 %
Borges Blanques
41,33
60-70 %
23,35
40-70 %
Arbeca
8,68
60-70%
108,96
40-70 %
TOTAL
663,9
 
1.507
 
 

Sobre el foc bacterià

 
Quant al foc bacterià, la darrera reunió ha permès analitzar la situació actual del resultat de les prospeccions que s’estan duent a terme i la previsió de desenvolupament de la malaltia en base a les condicions meteorològiques que s’estan donant. En aquest sentit, Emili Montesinos ha donat suport a l’estratègia de lluita basada en la prospecció i eradicació de la malaltia que està desenvolupant el DAAM. També s’ha tractat d’altres mesures colaterals que es poden aplicar a la lluita contra el foc bacterià.
 
El Departament ha anunciat que demanarà el suport dels tècnics de les ADV i d’empreses privades per a què col·laborin en aquesta lluita, i s’ha acordat amb les organitzacions professionals realitzar xerrades conjuntes per a donar informació i conscienciar els agricultors de la importància de detectar els focus en els estadis més inicials de la malaltia.