El DAAM analitza les conseqüències del foc bacterià i la pedregada a Lleida
La pedregada va afectar més de 2.000 hectàrees de fruita. El foc bacterià ha estat detectat a Almenar, Ivars de Noguera i Alguaire
Arrencament d'arbres afectats pel foc bacterià. Font: DAAM
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, ha presidit a la seu principal del Departament a Lleida, una reunió amb el sector per tal d’analitzar la situació derivada dels recentment detectats focus de foc bacterià al Segrià i a la Noguera, així com de la pedregada d’aquest cap de setmana.
La trobada ha comptat amb la presència del professor de la Universitat de Girona (UdG) i un dels màxims experts de l’Estat en matèria de foc bacterià, Emili Montesinos, per tal d’analitzar la situació actual, possible evolució i estratègies, i amb el delegat d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana.
Sobre la pedregada
Xavier Joana ha assegurat que tots els tècnics d’Agroseguro estan disponibles per a peritar les conseqüències de la pedregada, i que ens els propers dies tots els afectats rebran la primera visita dels pèrits de l’entitat.
Les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell es van veure afectades per una calamarsada durant el migdia de dissabte, 8 de juny. La tempesta anava acompanyada de pedra i va causar danys principalment als cultius de fruiters dels municipis de la comarca del Segrià: Soses, Alcarràs, Torres de Segre, Sudanell, Montoliu, Puigverd de Lleida i Artesa de Lleida, així com a la partida de Vinatesa del municipi de Lleida; a la comarca de les Garrigues a: Les Borges Blanques, Juneda, Puiggrós i Arbeca; i a la comarca del Pla d’Urgell una part del municipi de Torregrossa.
En la zona del Baix Segre, va caure calamarsa de manera puntual i irregular barrejada amb aigua als municipis de Seròs, Maials, Aitona, Massalcoreig i La Granja d’Escarp, sense produir danys significatius als cultius.
La tempesta va avançar d’oest cap a est, afectant la zona centre de la comarca del Segrià, descarregant pedra a Torres de Segre, Soses, Artesa i Puigverd, i va continuar desplaçant-se en direcció a Torregrossa i Juneda, on va tornar a descarregar produint danys.
La pedra que va caure tenia una mida de fins a mig centímetre, en la majoria de zones barrejada amb aigua. En general, els danys en fruita dolça oscil·len entre el 15% i el 40% en la zones menys afectades, i entre el 50 i el 80%, puntualment fins al 100%, en les zones més afectades, com el municipi de Torres de Segre.
Els cultius afectats van ser les plantacions de nectarina i presseguer, principalment les varietats més pròximes a la collita, així com les varietats de pera i poma, de pell més sensible.
MUNICIPI | Superfície afectada (ha) fruita pinyol | Percentatge d’afectació mig | Superfície afectada (ha) fruita llavor | Percentatge d’afectació mig |
Alcarràs | 50,19 | 10-20% | 92,03 | 10-20% |
Torres de Segre | 72,19 | 50-80% | 122,57 | 50-80% |
Soses | 48,79 | 25-45% | 48,51 | 25-45% |
Sudanell | 69,24 | 10-20% | 132,06 | 10-20% |
Montoliu | 0 | 17,89 | 10-20% | |
Lleida (Vinatesa) | 20,75 | 15-20% | 94,06 | 15-20% |
Puigverd de Lleida | 33,29 | 20-40% | 161,96 | 20-40% |
Artesa de Lleida | 81,18 | 20-40% | 150,19 | 20-40% |
Torregrossa | 111,99 | 30-50 % | 184,58 | 20-30 % |
Juneda | 76,45 | 60-70 % | 290,48 | 40-70 % |
Puiggrós | 49,82 | 60-70 % | 80,36 | 40-70 % |
Borges Blanques | 41,33 | 60-70 % | 23,35 | 40-70 % |
Arbeca | 8,68 | 60-70% | 108,96 | 40-70 % |
TOTAL | 663,9 | 1.507 |
Sobre el foc bacterià
Quant al foc bacterià, la darrera reunió ha permès analitzar la situació actual del resultat de les prospeccions que s’estan duent a terme i la previsió de desenvolupament de la malaltia en base a les condicions meteorològiques que s’estan donant. En aquest sentit, Emili Montesinos ha donat suport a l’estratègia de lluita basada en la prospecció i eradicació de la malaltia que està desenvolupant el DAAM. També s’ha tractat d’altres mesures colaterals que es poden aplicar a la lluita contra el foc bacterià.
El Departament ha anunciat que demanarà el suport dels tècnics de les ADV i d’empreses privades per a què col·laborin en aquesta lluita, i s’ha acordat amb les organitzacions professionals realitzar xerrades conjuntes per a donar informació i conscienciar els agricultors de la importància de detectar els focus en els estadis més inicials de la malaltia.