ESCOLES AGRÀRIES | 06/05/2019  Ruralcat

L'Escola Agrària del Pirineu acull el Centre de Testatge de les races autòctones bovines catalanes

El centre té, entre els seus objectius, el manteniment i la millora de la raça per aconseguir una millor promoció comercial.

Subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus a l'Escola

Subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus a l'Escola

El Departament d’Agricultura ha invertit 200.000 euros en adaptar les instal·lacions de l’Escola Agrària del Pirineu a les necessitats del nou Centre de testatge de les races autòctones bovines catalanes, que va entrar en funcionament el passat mes d’octubre i on la setmana passada es va fer la primera subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus sortits d’aquestes instal·lacions.

Segons la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, “integrar un centre de testatge i una Escola Agrària és una gran oportunitat per atreure talent cap al sector, potenciar la formació i la transferència de coneixement del sector ramader i potenciar la innovació en aquest àmbit”. En aquest sentit, el DARP ha signat un conveni de de col·laboració amb la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) per a l’organització i el funcionament d’aquest centre de testatge, que serà clau per mantenir i potenciar la ramaderia de muntanya.

Els centres de testatge tenen entre els seus objectius el manteniment i la millora de la raça per aconseguir una millor promoció comercial. El foment i la millora d’una raça es basa, en part, en la selecció de mascles qualificats. Aquesta selecció es du a terme principalment a través de l’avaluació i qualificació dels mascles joves de la raça en els centres de testatge.

La vaca bruna dels Pirineus prové de la vaca autòctona catalana ubicada als Pirineus i fusionada amb bovins de raça bruna alpina que es van importar de Suïssa a finals del segle XIX i principis del segle XX. La zona d'origen va ser els Pirineus catalans, trobant-se actualment a les comarques pirinenques i prepirinenques de Catalunya, principalment al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.

Està classificada com a raça de protecció especial i constitueix el 80% dels bovins de carn de Catalunya. El cens aproximat de la raça és de 30.000 vaques de més de dos anys, i els animals inscrits al llibre genealògic de la raça a 31 de desembre de 2018 és de 9.346 femelles reproductores i 457 mascles, repartits en 248 explotacions.