ESCOLES AGRÀRIES | 06/05/2019  Ruralcat

L'Escola Agrària del Pirineu acull el Centre de Testatge de les races autòctones bovines catalanes

El centre té, entre els seus objectius, el manteniment i la millora de la raça per aconseguir una millor promoció comercial.

Subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus a l'Escola

Subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus a l'Escola

El Departament d’Agricultura ha invertit 200.000 euros en adaptar les instal·lacions de l’Escola Agrària del Pirineu a les necessitats del nou Centre de testatge de les races autòctones bovines catalanes, que va entrar en funcionament el passat mes d’octubre i on la setmana passada es va fer la primera subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus sortits d’aquestes instal·lacions.

Segons la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, “integrar un centre de testatge i una Escola Agrària és una gran oportunitat per atreure talent cap al sector, potenciar la formació i la transferència de coneixement del sector ramader i potenciar la innovació en aquest àmbit”. En aquest sentit, el DARP ha signat un conveni de de col·laboració amb la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) per a l’organització i el funcionament d’aquest centre de testatge, que serà clau per mantenir i potenciar la ramaderia de muntanya.

Els centres de testatge tenen entre els seus objectius el manteniment i la millora de la raça per aconseguir una millor promoció comercial. El foment i la millora d’una raça es basa, en part, en la selecció de mascles qualificats. Aquesta selecció es du a terme principalment a través de l’avaluació i qualificació dels mascles joves de la raça en els centres de testatge.

La vaca bruna dels Pirineus prové de la vaca autòctona catalana ubicada als Pirineus i fusionada amb bovins de raça bruna alpina que es van importar de Suïssa a finals del segle XIX i principis del segle XX. La zona d'origen va ser els Pirineus catalans, trobant-se actualment a les comarques pirinenques i prepirinenques de Catalunya, principalment al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.

Està classificada com a raça de protecció especial i constitueix el 80% dels bovins de carn de Catalunya. El cens aproximat de la raça és de 30.000 vaques de més de dos anys, i els animals inscrits al llibre genealògic de la raça a 31 de desembre de 2018 és de 9.346 femelles reproductores i 457 mascles, repartits en 248 explotacions.

El més llegit

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

El projecte POCTEFA Tr3s local ha engegat una trentena d’iniciatives de suport als productors de Venda de proximitat

El DARP estableix els períodes hàbils de caça i vedes especials per a la temporada 2021-2021 a tot Catalunya