AJUTS | 10/05/2019  Ruralcat

S’obren les convocatòries LIFE 2019

L'objectiu general de LIFE és contribuir a la implementació, actualització i desenvolupament de la política i la legislació ambiental i climàtica de la UE mitjançant el cofinançament de projectes amb valor afegit europeu. La convocatoria del 2019 compta amb un pressupost global de 400 milions d’euros.

El programa es divideix en dos subprogrames: el Programa Medi Ambient i el Programa Acció pel Clima

El programa es divideix en dos subprogrames: el Programa Medi Ambient i el Programa Acció pel Clima

El programa LIFE finança projectes tradicionals, projectes de capacity building, projectes integrals, projectes d’assistència tècnica, subvencions a ONGs, instruments financers i projectes preparatoris. 

El programa es divideix en dos subprogrames: el Programa Medi Ambient, que té per prioritats el medi ambient i eficiència de recursos, natura i biodiversitat i governança mediambiental i informació; i el Programa Acció pel Clima, que aborda la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació al canvi climàtic i la governança i informació del canvi climàtic.

Per ambdós subprogrames, es poden presentar els següents tipus de projectes:

Projectes tradicionals: poden ser projectes de bones pràctiques, demostració, pilot o informació, sensibilització i disseminació.

Projectes preparatoris: tracten necessitats específiques per al desenvolupament i la implementació de les polítiques i legislació ambientals o climàtiques de la UE.

Projectes integrats: projectes implementats a gran escala territorial requerits per legislació específica de la UE.

Projectes d’assistència tècnica: suport financer per ajudar els sol·licitants a elaborar projectes integrats

Es poden presentar al programa LIFE les Administracions publiques, empreses privades i entitats sense ànim de lucre i no és necessari fer un partenariat amb altres països, tot i que si es presenta una proposta transnacional, demostrant el valor afegit de la participació dels altres socis, la proposta tindrà més punts.

Entre les novetats d’aquesta convocatòria s’incrementa el pressupost per a natura i biodiversitat, es redueix el cofinançament, que serà en general del 55%, no hi ha assignacions per països, es redueixen el nombre de temes del subprograma medi ambient (de 87 a 42) i s’atorga molta importància als indicadors d’impacte. A més, els  projectes han de produir resultats mesurables a les diferents prioritats, es dóna prioritat a l’enfocament orientat al mercat (close-to-market) que atregui al sector privat i els projectes que adrecin la conservació de terrenys privats i els que protegeixin als invertebrats. Enguany també s’han simplificat els tràmits burocràtics.

Els projectes poden tenir una durada variable d’un a 10 anys. 

Dates límit:

Projectes tradicionals medi ambient i eficiència de recursos: 17/06/2019
Projectes tradicionals natura i biodiversitat: 19/06/2019
Projectes tradicionals acció pel clima: 12/09/2019
Projectes integrats (medi ambient i acció pel clima): 05/09/2019

Des de l’any passat, es va introduir com a novetat la presentació de sol·licituds en dues fases per als projectes tradicionals del subprograma medi ambient. Primer es presenta una proposta resumida (concept note) d’unes 10 pàgines i les propostes preseleccionades seran convidades a presentar una proposta final. 

 

Font: Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència