Convocats els ajuts al Pla d'arrencades de fruita de pinyol per al període 2019-2020
Amb aquest Pla es preveu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina, cosa que equival a 80.000 tones de fruita de pinyol, volum corresponent al que es va deixar d’exportar arran del veto rus.
El Pla té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat els ajuts destinats al Pla d’arrencades de fruita de pinyol per al període 2019 i 2020. A partir de demà els productors interessats ja s’hi poden acollir i tindran de termini fins al 18 de juny.
Podran participar en aquesta convocatòria els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que hagin fet arrencades de parcel·les plantades d’aquestes espècies des de l’1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria o tinguin previst fer-les fins al 15 de maig de 2020.
La dotació màxima d’aquesta convocatòria d’ajuts és de 10 milions d’euros per al període 2019-2020 i la màxima superfície subvencionable per a cada titular d’explotació és de tres hectàrees. L’import màxim a rebre serà de 5.000 euros per hectàrea, sempre d’acord amb les hectàrees totals sol·licitades en el Pla.
Val a dir també que la persona peticionària s’ha de comprometre a no plantar en la seva explotació arbres de les espècies incloses en el Pla, com a mínim en els quatre anys següents a l’arrencada amb ajut.
Aquest Pla d’arrencades de fruita de pinyol 2019-2020 té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina, fet que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions. La previsió és que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d’exportar arran del veto rus.
La posada en marxa de l’ajuda a l’arrencada de plantacions de fruita de pinyol per reduir el volum d’oferta és una de les mesures més destacades del Pla d’acció de la fruita dolça que el Departament d’Agricultura està impulsant des de fa més d’un any, a petició de les organitzacions agràries davant de la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina.