DOSSIER TÈCNIC | 28/05/2019  Ruralcat

Dossier Tècnic nº 98: “ Bioseguretat en explotacions porcines”

En aquest monogràfic s’aborda la importància de la bioseguretat en el sector porcí i es donen a conèixer les normatives i actuacions en aquesta matèria que està duent a terme el DARP.

La bioseguretat constitueix un dels pilars fonamentals per a la prevenció de l’entrada i difusió de malalties a les explotacions. Arran de les amenaces sanitàries que pateix aquest sector, entre les quals hi ha el risc d’entrada de la Pesta Porcina Africana, la febre aftosa o la malaltia d’Aujeszky, el Departament d’Agricultura ha intensificat els seus esforços per garantir un nivell òptim de bioseguretat a les explotacions de porcí catalanes. Una de les principals mesures és el Pla de bioseguretat en explotacions porcines, una eina que permet conèixer el nivell de protecció existent de les explotacions porcines de Catalunya, detectar els punts crítics i millorar en aquest àmbit.

Aquest Dossier Tècnic vol fer palesa la importància per al sector porcí de mantenir les nostres explotacions amb nivells elevats de bioseguretat i, en segon lloc, proporcionar eines per a la millora. Finalment, es vol donar conèixer les actuacions que està duent a terme el Departament, i també les novetats normatives en aquesta matèria.

El monogràfic explica els principis bàsics de bioseguretat a les explotacions porcines, la tanca perimetral com a mesura bàsica externa, la neteja i desinfecció (N&D) dels vehicles de transport de bestiar porcí i les principals actuacions de les administracions públiques en el foment de la bioseguretat a les explotacions porcines. Tanca el Dossier l’entrevista al veterinari i coordinador del Grup de Sanejament Porcí, Vicenç Enrique-Tarancon, que analitza la importància de la bioseguretat en les explotacions porcines i com aquestes exportacions s’han adaptat a les diferents normatives que en regulen l’aplicació.

El Dossier Tècnic és una publicació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, destinada a difondre en el sector agroalimentari els aspectes tècnics de màxima actualitat. Amb caràcter monogràfic, aborda els temes més destacats de la producció i transformació agràries a partir de les contribucions dels especialistes del propi Departament, l’IRTA, les universitats i el sector productiu.