SOSTENIBILITAT | 31/05/2019  Ruralcat

Les empreses encara estan lluny de complir amb els objectius de l’Agenda 2030

Només el 55% de les empreses espanyoles cotitzades presenten informes de sostenibilitat mentre que la majoria de les pimes encara s’ha d'iniciar en l'Agenda 2030. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen del segon informe de l’Observatori dels ODS.

Els sectors amb més empreses que inclouen els ODS a les seves memòries són el tecnològic (66,7%), el de la construcció (60%) i el de l'energia (55,6%)

Els sectors amb més empreses que inclouen els ODS a les seves memòries són el tecnològic (66,7%), el de la construcció (60%) i el de l'energia (55,6%)

L’Agenda 2030 és una agenda global impulsada per les Nacions Unides, que inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) concretats en 169 fites, i combinen les tres dimensions del desenvolupament sostenible: econòmica, social i mediambiental. Els ODS són objectius d’aspiració i pretenen guiar, de manera coordinada, l’acció mundial col·lectiva dels propers 15 anys per tal d’adoptar mesures que aconsegueixin acabar amb els grans problemes del planeta; posar fi a la pobresa i a la desigualtat, protegir el medi ambient; afavorir el desenvolupament sostenible i garantir que totes les persones viuen en pau i prosperitat.

Segons el SDG (Index and Dashboards Report), Espanya no aprova en cap dels 17 objectius de l'Agenda 2030 i es troba al lloc 25è dels 193 països analitzats pel que fa al seu grau de compliment. De fet, només el 55% de les empreses cotitzades presenta informes de sostenibilitat o RSC, el 35% declaren haver reduït les emissions, el 33,3% consideren programes i polítiques mediambientals i tan sols el 5,4% té un 40% o més de dones en càrrecs de responsabilitat. Així es desprèn del segon informe “La contribució de les empreses espanyoles als objectius de desenvolupament sostenible”, a càrrec d’ESADE i l’Obra Social La Caixa, que ha presentat l’Observatori dels ODS.

Els sectors amb més empreses que inclouen els ODS a les seves memòries són el tecnològic (66,7%), el de la construcció (60%) i el de l'energia (55,6%). Els ODS més presents a les memòries són el 13 (Acció pel clima; 29,8%), el 8 (Treball decent i creixement econòmic; 29,1%) i el 9 (Indústria, innovació i infraestructura; 25,5%). Per contra, l’ODS 14 (Vida submarina) i el 2 (Fam zero) són esmentats per menys del 10% de les empreses. 

Tal i com es reflecteix en l’informe, tot i que Espanya ha treballat en els darrers anys per a l’adopció de l’Agenda 2030 i s’ha notat un increment de la presència dels ODS, els resultats mostren que encara queda molt camí i es constata la necessitat d’accelerar la implantació dels ODS en el teixit social i empresarial.

L’informe conclou que la implicació de les empreses és fonamental per a l'èxit de l'Agenda 2030. Aquestes han d'incorporar els ODS en les seves estratègies i contribuir a finançar l'Agenda 2030 incorporant els costos reals de la no-sostenibilitat i les noves oportunitats d'inversió sostenible en els seus models de negoci.  A més, per al futur de les empreses, són essencials la transformació tecnològica, associada a la digitalització, i l'acceptació de la seva responsabilitat social, associada al desenvolupament sostenible, tal com el defineixen els ODS.

El desenvolupament de l'economia col·laborativa (sharing economy), que és un exemple de les possibilitats que ofereix la digitalització per impulsar l'economia circular, també s’assenyala com a imprescindible per assolir els ODS, així com la necessitat de facilitar l’acostament de les pimes al report no financer, ja que malgrat alguns exemples de pimes molt compromeses amb la sostenibilitat, la majoria d'elles encara s’ha d'iniciar en l'Agenda 2030.

L’Observatori dels ODS és una aliança (ODS 17) entre actors compromesos amb els ODS que vol facilitar el compromís del sector privat en l’Agenda Global, actuant com a punt de referència i font d’inspiració, i donar suport en el camp del desenvolupament sostenible. Des de la seva creació al setembre de 2017, l'Observatori fa el seguiment de l'adopció de l'Agenda 2030 a les empreses espanyoles.