FRUITS SECS | 05/07/2013  RuralCat/DAAM

Agricultura intentarà mantenir l'ajut als fruits secs en termes similars als del 2012

El conseller Pelegrí ha posat de manifest la importància de mantenir l'ajut per contribuir a la competitivitat del sector, un sector fortament castigat per la volatilitat dels preus en el mercat i que, d'altra banda, juga un paper essencial en la conservació del territori des el punt de vista de la seva biodiversitat

Ametlles. Autora: Marta Montmany

Ametlles. Autora: Marta Montmany

 El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha manifestat la voluntat del Departament d’intentar mantenir enguany els ajuts a la fruita seca en termes similars als que es van destinar durant l’exercici anterior.

 
En resposta a una pregunta oral del grup d’ERC dins la sessió de control del Govern, Pelegrí ha senyalat que aquest ajut està vigent des del 2002, quan el Govern de la Generalitat primer i el Ministeri després van atendre aquesta reivindicació fent una seria de propostes a la Comissió Europea per tal que fos possible aquest ajut directe. 
 
Aquesta situació ha durat fins l’any 2011 en que el Ministeri ha fet una reducció dels seus ajuts i ha proposat transformar això en un programa de reconversió varietal pel sector, tot i bé que limitant el seu import i per tant també el nombre d’hectàrees i beneficiaris.
 
Pelegrí ha posat de manifest la importància de mantenir l’ajut per contribuir a la competitivitat del sector, un sector fortament castigat per la volatilitat dels preus en el mercat i que, d’altra banda, juga un paper essencial en la conservació del territori des el punt de vista de la seva biodiversitat.
 
El conseller ha manifestat la seva sorpresa i decepció davant la decisió del Ministeri d’eliminar aquests ajuts. “Des del DAAM vam instar el Ministeri  l’any passat que de moment els mantingués i a l’hora que fes gestions perquè aquest es mantingués en les noves reglamentacions comunitàries, cosa que així ha estat” ha senyalat el conseller.
 
Pelegrí ha destacat que l’esforç que ja es va fer l’any passat des del DAM per mantenir aquests ajuts tot i el context pressupostari advers i ha manifestat la seva voluntat d’intentar mantenir-los enguany (2013) en la mesura del possible els mateixos termes que l’any passat. 
 

Nova varietat de l'IRTA

 
El conseller ha remarcat també els esforços que es realitzen des del Departament en altres instruments que també aporten valori competitivitat al sector a través dels projectes de recerca i innovació, com es el cas de l’IRTA a través del Programa de Millora de la Ametlla, que just està donant ara els seus millors fruits.
 
L'IRTA està treballant des fa anys i de forma constant en la selecció de noves varietats que representin una opció segura en el necessari procés de recanvi varietal al sector.
 
Tothom del sector coneix varietats de l’IRTA com "vairo", "constantí" "masbovera", que han estat seleccionades per floració tardana per tal de defugir del risc de gelades (i aquest any ha estat una prova irrefutable). Alhora, són hiper-productives en reg (oscilant entre els mes de 2000 Kg/Ha amb reg deficitari i més de 3000 Kg/ha en reg total), que són de poc vigor, de tal manera que permeten marcs de plantació intensius (de 5 x 2) i que empeltades en peus enanitzants i resistents poden permetre cultius superintensius. “En definitiva aquestes varietats d’ametlla de gran qualitat son una enorme oportunitat per al sector i per a determinades zones dels nous regadius”, ha senyalat  Pelegrí.