INVESTIGACIÓ AMETLLERS | 15/04/2010  Alfredo Flores (ARS)/ RuralCat

Desenvolupada una nova varietat d'ametller amb capacitat d'autopol·linització

Investigadors de l'"Agricultural Reseach Service" (ARS) han desenvolupat uns ametllers a partir de la varietat Tuono, originària d'Espanya, que tenen la capacitat de produir una collita abundant d'ametlles sense la pol·linització dels insectes.

Ametllers041510CONT

 

La troballa és una bona noticia per als productors d'ametlles que han d'afrontar els costos de pol·linització per insectes a causa de l'escassesa d'abelles de mel, provocada pel desordre del col·lapse de les colònies i d'altres factors.
 
Els ametllers amb autopol·linització no són nous, fa segles que existeix la varietat Tuono, originària d'Espanya; però la productivitat de la varietat Nonpareil, la més popular a Califòrnia, és més elevada. La capa de la llavor del Tuono té una textura peluda i la closca és molt gruixuda. Per això, només el 32 per cent del fruit sec és comestible, comparat amb el 60 o 65 per cent del de la varietat Nonpareil. Però la closca de la varietat Tuono ofereix més protecció contra el cuc de la taronja navel i d'altres plagues. Així doncs, una ametlla ideal combinaria trets propis d'ambdues varietats.  
 
Els investigadors van triar Tuono com el pare (proveïdor de pol·len) en hibridacions convencionals amb varietats d'ametlla adaptades a Califòrnia. Els científics van fer creuaments durant la temporada de floració i després van collir els fruits secs. Van conrear aquestes llavors i van envoltar les branques de les plàntules resultants amb bosses de niló per excloure insectes que podrien servir com a pol·linitzadors. Aquestes plàntules van florir i algunes van produir fruits secs dins de les bosses, la qual cosa va significar que aquestes plàntules van tenir la capacitat d'autopol·linització.
 
Les primeres plantacions de 1996 van produir només collites petites, però al 2006 es van obtenir resultats excel·lents. El novembre de 2008, després d'una collita abundant, l’equip va enviar unes mostres per a una avaluació al Consell d'Ametlles de Califòrnia. Al consell li va agradar el color de la capa de la llavor, el contingut d'oli i, el més important, el seu sabor. A més, les noves ametlles tenen moltes de les característiques de la Nonpareil, que és més cara.

 

Informació relacionada