PREMIS | 14/12/2005  Ruralcat

Jaume Escala, elegit Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2005

El conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana va presidir l¿acte de lliurament de la 15a edició de Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris i la 3a del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador.

Artesania alimentària. Font: DARP

Font: DARP

El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador es va concedir a Jaume Escala i Arnau, cansalader-xarcuter de Gavà, que va sortir elegit per la Comissió d¿Artesania Alimentària de Catalunya entre quatre candidatures presentades, i proposat al conseller Siurana per a la seva concessió. El premi està dotat amb 4.000 euros. Aquest premi va ser creat amb la finalitat de guardonar l¿esforç dels joves artesans en la recuperació, innovació, diversificació i disseny dels productes artesans. En el decurs de l¿acte, també es van lliurar 35 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l¿any 2004, dels quals 9 són cansaladers-xarcuters, 12 pastissers, 11 flequers, 2 xurrers i 1 formatger. Es considera mestre artesà alimentari aquella persona que reuneix determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l¿artesania alimentària i que és proposada per les entitats de defensa dels interessos professionals dels artesans alimentaris.

Reconeixement de l'artesania alimentària catalana

La Generalitat de Catalunya reconeix i fomenta els valors econòmics, culturals i socials que representa l¿artesania alimentària. Per aquest motiu, va desenvolupar la Normativa que regula l¿Artesania Alimentària i posteriorment amb la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària. D¿aleshores ençà s¿han regulat els oficis de pastissers, forners, cansaladers-xarcuters, formatgers, melmeladers, torrefactors de cafè i xurrers. El consumidor cada dia dóna més importància als temes que giren al voltant d¿una alimentació saludable i diferenciada. A més, en l¿artesania alimentària es combina la creativitat i el desig de retrobada amb la tradició. Els productes artesans alimentaris tenen dret a ser diferenciats de les produccions més industrialitzades davant els consumidors que, per la seva banda, tenen dret a reconèixer i diferenciar-los en el moment de la compra. El DARP ha inclòs la seva regulació en la Llei de Qualitat Agroalimentària de Catalunya, i s¿ha apostat per l¿impuls i promoció d¿aliments catalans amb segell de qualitat o elaborats artesanalment (DO, ETG, agricultura ecològica, etc), com ha recordat el conseller. Per la seva banda, els plans de desenvolupament rural contemplen un ajut per al foment de l¿artesania alimentària de 80.204 euros. La cultura i el grau de desenvolupament d¿un país està molt relacionat amb la creativitat, la imaginació i la feina ben feta. A Catalunya això es manifesta en molts sectors, però d¿una manera especial en l¿alimentari.