MEDI NATURAL | 29/08/2013  RuralCat/DAAM

La llúdriga torna al Parc Natural de la Serra de Montsant, on s'havia extingit

Aquesta setmana s'ha detectat una llúdriga al riu Montsant gràcies al mètode del fotoparany. Anys anteriors es van detectar altres exemplars però no es van acabar d'establir. Ara sembla que serà així

 A primers de l’any 2011 va aparèixer un article publicat pels biòlegs Isabel Mate i Joan Barrull del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona, en el qual es feia referència a la primera cita de visó americà (Neovison vison) al riu Montsant, dintre del terme municipal de Margalef. Aquest article es refereix a unes fotografies preses mitjançant el mètode del fotoparany per aquests investigadors de dos exemplars el 2010 i 2011 en aquest mateix riu.

 
Des de la publicació d’aquesta cita no es té coneixement de cap altra visualització de visó americà a la zona del riu Montsant. Aquesta manca d’informació de nous albiraments va fer que es planteges la possibilitat de realitzar un parany fotogràfic en el curs d’aquest riu. El passat 13 d’agost, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va decidir començar a realitzar el seguiment amb càmeres pel riu Montsant.
 
El primer tram de riu mostrejat té un longitud total de 4,4 quilòmetres i s’hi van  col·locar un total de quatre equips de fotoparany, els quals efectuen gravació de vídeo amb una durada de 30 o 60 segons depenen del model de la càmera .
 
El 18 d’agost, va quedar enregistrada en un dels punts de mostreig, la gravació d’una llúdriga comuna (Lutra lutra). Aquesta troballa s’ha produït en el marc de la col·laboració existent per la vigilància i gestió del Parc Natural de la Serra del Montsant entre els gestors d’aquest Espai i el Cos d’Agents Rurals, especialment pel control i vigilància de l’espècie exòtica invasora (visó americà).
 
Pel comportament d’aquest exemplar de llúdriga, sembla que es tracta d’un exemplar sedentari.
 
Des que el 1987 la llúdriga es va extingir al Montsant, aquest animal no havia tornat al Montsant, fins que el 2008, va ser trobat per tècnics del Departament d’Agricultura un exemplar riu avall, fora del Parc Natural, que finalment va tornar a l’Ebre. El 2009 el Departament va tornar a trobar aquesta espècie al riu Montsant, ara ja amb presència dins del Parc natural. Aquests exemplars s’hi van estar una curta temporada, però no van arribar a convertir-se en sedentari.
 
La troballa del 2013 confirma que el procés de retorn és ferm i que es manté en el temps. La recolonització d’un riu per part de la llúdriga, tal i com hem vist a d’altres rius, no és un procés lineal, sinó que és tracta normalment d’un procés progressiu. Quan és tan persistent com ara al Montsant, és senyal de que ja pot ser considerant com a permanent.