PESCA | 29/08/2013  DAAM

Tecnologia punta per millorar la competitivitat del sector pesquer

Una nova plataforma, Fishing & Marketing Box, integrarà les funcionalitats de la clàssica caixa blava i de l'actual diari de pesca electrònic amb les dades de la flota, els caladors, les captures i les notes de venda

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha engegat el projecte pilot Fishing & Marketing Box (F&MB), un sistema de gestió i control integral de les activitats de la pesca i la comercialització dels productes del mar.
 
La iniciativa, que té un pressupost de 360.914 euros, dels quals la Unió Europea en finançarà el 90% (275.274 euros), millorarà la competitivitat dels sectors pesquers català i europeu, i contribuirà al progrés en la gestió més sostenible dels recursos pesquers.
 
Aquesta plataforma integrarà les funcionalitats de la clàssica caixa blava i de l’actual diari de pesca electrònic amb les dades de la flota, els caladors, les captures i les notes de venda, amb la finalitat de substituir ambdós equipaments per un únic dispositiu que no utilitzi la connexió per satèl·lit.
 
Es treballarà a través d’una xarxa Wi-max, que abaratirà els costos de les comunicacions, i que transmetrà directament a l’autoritat competent les dades enregistrades automàticament a bord de l’embarcació pesquera quan el pesquer tingui cobertura al sistema.
 
La caixa blava enregistra en temps real la posició, la velocitat i el rumb de les embarcacions a través d’una connexió per satèl·lit. D’altra banda, el diari electrònic de pesca serveix per anotar les captures per espècies i el nombre de caixes que el pescador fa en cada vol durant la jornada de pesca.
 
A part de mostrar totes aquestes dades i com una ajuda per als pescadors, la F&MB mostrarà també en temps real els preus assolits en la primera venda de les diferents espècies d’interès pesquer a les llotges pesqueres catalanes i als mercats a l’engròs, a més dels històrics dels preus dels productes pesquers.
 
Els treballs es duran a terme en el Centre de Desenvolupament de Sistemes d'Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI), un grup de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya ubicat a Vilanova i la Geltrú.
 
Embarcacions d’aquesta mateixa localitat seran les encarregades de provar el prototip per demostrar la viabilitat del nou sistema.