En Pere Alvarado, Enginyer Agrònom de GelBoPlant SAT i Vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya ens parla sobre els fesols ganxets i la seva comercialització a través d'una nova DOP.
Font: Arca del Gusto
El passat dijous 24 de novembre es va fer la conferència "La mongeta del Ganxet, cap a l'obtenció d'una Denominació d'Origen Protegida" del Dr. Casañas. En la conferència el Dr. Casañas va revisar la feina feta amb el Ganxet els darrers quinze anys pel Grup de Millora Vegetal de l'Escola Superior d'Agricultura de la Universitat Politècnica de Catalunya i les oficines comarcals del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca del Vallès i el Maresme. El fesol o mongeta del Ganxet és un llegum sec tradicional de color blanc, amb forma de ganxo i aplanada, amb unes excepcionals qualitats organolèptiques: pell inapreciable al paladar i gran cremositat. Es tracta d'una varietat poc productiva que ha pogut mantenir el seu conreu marginalment gràcies a les seves qualitats gustatives. La primera tasca que van fer els membres del projecte va ser recollir mostres per quantificar la variabilitat genètica dels productes que es venien sota el nom de Ganxet, i establir els límits del que realment es podia considerar Ganxet. A partir d'aquí es va treballar per caracteritzar el Ganxet objectivament amb panells de tast i analítiques físico-químiques. Paral·lelament es va seleccionar el material recollit al banc de germoplasma per obtenir línies de Ganxet amb característiques típiques i a la vegada interessants des del punt de vista agronòmic i comercial.
Fites aconseguides
S'han aconseguit diverses fites, entre les quals destaca la sol·licitud de la Denominació d'Origen Protegida. Actualment és a punt de ser aprovada pel MAPA i ser remesa a Brussel·les. A partir d'aquest moment es donarà autorització provisional per comercialitzar amb el segell de la DOP. També s'han identificat les característiques químiques més rellevants del Ganxet: alt contingut en àcids urònics a la pell i alta proporció de proteïna al gra, el que permet definir les qualitats d'aquest fesol més enllà dels aspectes subjectius. A més el Ganxet ha estat reconegut pel moviment Slow Food i inclòs en el seu directori Arca dell gusto. A un altre nivell, el Ganxet també ha aconseguit el reconeixement d'una nova classe comercial europea, anomenada Hook, que es distingeix per la forma de ganxo que es manté després de la cocció, i en la qual el Ganxet és l'únic representant. Finalment, entre les fites aconseguides el Dr. Casañas també va destacar el registre de la línia Montcau, encara que n'hi ha més que podrien ser registrades.
Cap a la DOP
Un altre aspecte que s'ha treballat des del Grup de Millora Vegetal és l'estat actual de la producció de Ganxet a la zona de la futura DOP (Vallès, Maresme i Selva), que xifren en unes 150 ha i uns 250.000 kg (150.000 dels quals són produits a la zona de Malgrat i rodalies). Aquesta xifra, aparentment baixa, no constitueix un problema, ja que es considera estabilitzada i es preveu que augmenti quan la DOP permeti obrir nous mercats. En canvi, pel que fa al compliment dels estàndards marcats per la DOP no són tan optimistes ja que les normes adoptades són molt exigents pel que fa al grau de ganxo de la mongeta. Això ajuda a diferenciar el ganxet d'altres varietats però, en opinió del Dr. Casañas, implica que les línies seran de moment menys productives, mentre no s'acabi el procés d'introducció de resistències a patologies i plagues en algunes varietats Ganxet. De tota manera, l'aprovació de la DOP no és un final, sinó més aviat l'inici d'un nou camí per recórrer per aquesta producció. Al final del procés hi ha la producció industrialitzada de plats preparats, adaptats als hàbits domèstics actuals (a l'estil de la fabada asturiana) que es venguin en punts de proximitat, en establiments especialitzats i fins i tot en les àrees de les autopistes (que a la zona productora no en falten). La producció industrial presenta una dificultat afegida derivada de la igualació dels productes a la baixa en el procés de cocció industrial. Per això ja han engegat una línia de recerca per determinar el sistema de cocció industrial que redueixi menys les qualitats organolèptiques del Ganxet. També treballen en la introducció de resistències a les malalties més importants per facilitar-ne el cultiu. Acabada la conferència hi va haver una tanda d'intervencions del públic, que el Dr. Casañas va aprofitar per recomanar als productors que seleccionin per l'any vinent les llavors amb major grau de ganxo, per augmentar la collita que compleixi les normes de la DOP. Finalment la regidora Neus Serra va tancar l'acte i va animar als assistents a participar als altres actes de la II Jornada Gastronòmica de la Mongeta del Ganxet de Malgrat de Mar, organitzada per l'Ajuntament i "La Pilona, productes selectes", marca de qualitat de la Cooperativa Agrícola Progrés de Malgrat de Mar entre els dies 17 de novembre i 11 de desembre d'enguany, seran clausurades el dia 11 de desembre amb la presència de Carme Ruscalleda del restaurant Sant Pau de Sant Pol. Com a conclusió es pot dir que el Ganxet és la punta de llança d'altres productes de proximitat que podrien consolidar-se, com ara el pèsol de la floreta (de Llavaneres), els espigalls de Garraf i alguna selecció local de tomaquera amb la que ja estan treballant. L'impuls d'aquestes produccions ajudarien a l'estabilització i diversificació de l'agricultura en les zones recollides a la DOP. Pere Alvarado, Enginyer Agrònom de GelBoPlant SAT i Vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya