PROPIETATS CEBA | 16/04/2010  SINC

Un estudi presenta la ceba com una alternativa natural als conservants artificials

Un estudi recentment publicat demostra que els flavonoides de la ceba, a més de tenir propietats beneficioses per a la salut, allarguen la vida dels aliments, i per això són una bona "alternativa natural als additius artificials que utilitza la indústria alimentària". Els flavonoides són composts fenòlics (amb el grup fenol) que sintetitzen les plantes.

ceba cont

 

Jonathan Santas, investigador del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona i coautor d'un treball realitzat en el Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya, afirma que "les propietats antioxidants i antimacrobianes dels flavonoides de la ceba crua la fan una bona candidata per al seu ús en la conservació d'aliments".
 
Els resultats de l'estudi que ha publicat l'International Journal of Food Science and Technology confirmen que les cebes, sobretot de la varietat groga, són "una bona font d'aquest tipus de substàncies, i existeix una correlació positiva entre la presència de flavonoides i la seva capacitat antioxidant".
 
"La ceba pot ser efectiva per retardar l'oxidació lipídica en emulsions d'oli i aigua -un sistema model d'aliments com les margarines o les maioneses-, i també inhibeix el creixement de microorganismes que alteren els aliments", assenyala Santas.
 
L'equip científic va analitzar cebes de les varietats blanques Fonts d'Ebre i Calçot de Valls i de la varietat groga Gra d'or i va demostrar que els composts fenòlics de la ceba impedeixen el desenvolupament de bacteris com Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus o Listeria monocytogenes, microorganismes típicament associats al deteriorament d'aliments.
 
Estudis previs apunten que els flavonoides tenen efectes beneficiosos per a la salut per les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries, cardioprotectores, vasodilatadores i anticancerígenes, la qual cosa resulta d'especial interès en la prevenció de malalties cròniques, com les cardiovasculars, i en alguns tipus de càncer.
 

Un component més estable

Els flavonoides de la ceba són més estables que altres dels seus components, com els compostos de sofre. Tradicionalment s'apunta que aquests compostos són els bons per a la salut, ja que són els responsables del característic sabor, aroma i efectes lacrimògens de la planta. Aquestes substàncies, molt volàtils i inestables, s'alliberen quan es danya o talla la ceba.
 
La ceba és un dels vegetals més conreats al planeta. Al 2008 es van produïr al voltant de 66 milions de tones, de les quals 1,1 milions es van produir a Espanya, sobretot a Castella-La Manxa.