PREMIS AL SECTOR PORCÍ | 23/11/2005  Ruralcat

43 explotacions catalanes opten als XII Premis Porc d'Or 2005

El 25 de novembre té lloc la tradicional gal·la de lliurament dels premis Porc d¿Or 2005, que aquest any torna a celebrar-se a Lleida, després del seu pas per Vic en l'edició 2004.

Logotip de la Base de Dades del Porcí Espanyol.

Logotip de la Base de Dades del Porcí Espanyol.

El conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, presidirà la XII Gala de lliurament dels Premis Porc d¿Or. Siurana estarà acompanyat del director general de l¿IRTA del DARP, Josep Tarragó, i de la directora dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Montserrat Gil de Bernabé. Aquests guardons pretenen incentivar i reconèixer la tasca de les empreses de porcí espanyoles en la millora continuada de l'eficàcia i la qualitat de la producció porcina. Les explotacions que opten als premis són totes aquelles adherides al BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol. Així doncs, 75 explotacions de porcí acumulen les 126 nominacions entre les quals es repartiran els 47 premis. Les explotacions seleccionades pertanyen a nou comunitats autònomes. Un any més, Catalunya amb 43 nominacions (repartides entre 28 explotacions) i Aragó amb 40 (23 explotacions) acaparen la majoria de les opcions a premi. Fora d'aquestes comunitats més tradicionals, destaquen aquest any les 11 nominacions que ha aconseguit la indústria porcina murciana així com les vuit nominacions de Navarra i les set de Castella-Lleó. Les granges participants es divideixen en cinc categories en funció del nombre de truges. Poden formar part dels candidats a premi des de granges petites, amb entre 10 i 125 truges (1a. categoria) fins a granges amb més de 1500 truges (5a. categoria). En cadascuna d'aquestes cinc categories, les explotacions s'han seleccionat en funció de cadascun dels tres criteris premiats, que en la present edició 2005 dels premis Porc d¿Or són els següents:
  • PN: Productivitat numèrica, definida com el nombre de garrins deslletats per truja en producció i any
  • NV: Garrins nascuts vius per ventrada
  • TP: Taxa de parts o índex de parts, definit com el percentatge de les cubricions realitzades que donen lloc a una gestació que finalitza amb part.
Els premis Porc d¿Or van néixer l'any 1994 com una iniciativa de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per a premiar els esforços d'una indústria que afrontava reptes i transformacions importants. L'IRTA co-organitza una vegada més aquests premis amb el suport de PHIZER SALUT ANIMAL i l'AJUNTAMENT DE LLEIDA.