INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/06/2019  Ruralcat

La recerca al sector agroalimentari és activa, obté impacte i assoleix fites destacables d’excel·lència científica

La producció bibliomètrica al sector agroalimentari va incloure un total de 13.262 documents publicats amb la participació d’investigadors a Catalunya entre els anys 2012 i el 2016, el que va representar el 16,4% del total de Catalunya en totes les àrees de recerca.

L’informe situa Catalunya en la segona posició per volum de publicacions del sector agroalimentari a tot l’Estat

L’informe situa Catalunya en la segona posició per volum de publicacions del sector agroalimentari a tot l’Estat

L’Observatori de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), a petició del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha elaborat un informe que conté els indicadors d’anàlisi de la producció bibliogràfica al sector agroalimentari duta a terme a Catalunya entre els anys 2012 i 2016

L’informe inclou comparacions amb altres territoris, l’anàlisi territorial, sectorial, institucional i per camps de recerca a Catalunya, així com la col·laboració internacional a Catalunya i entre comunitats autònomes. L’anàlisi bibliomètrica va incloure indicadors d’activitat i visibilitat o impacte, així com d’excel·lència i col·laboració internacional.

L’informe situa Catalunya en la segona posició per volum de publicacions del sector agroalimentari a tot l’Estat mentre que la producció en agroalimentària a Catalunya va créixer lleugerament per damunt de la mitjana de l’Estat entre 2012 i 2016 (2% vs. 1,7%). 

Pel que fa a l’indicador d’impacte d’aquests documents, entès com a l’impacte que tenen els documents citables en les seves corresponents comunitats científiques, Catalunya en conjunt va obtenir un impacte un 12% superior a la referència mundial.

Quant a l’indicador d’excel·lència, es van detectar 289 publicacions del sector agroalimentari incloses en el 1% més citat al món pel període d’estudi. Es tracta de publicacions altament citades, a les que se’ls atribueix la característica d’haver influenciat el pensament, la teoria i la pràctica en les seva disciplina. 

En relació amb la cooperació, la meitat de la producció bibliogràfica al sector agroalimentari a Catalunya (54%) es va publicar amb col·laboració internacional, arribant a valors del 60% l’any 2016. 

Des del punt de vista de l’anàlisi per disciplines, destaca que les ciències mediambientals, la tecnologia dels aliments i la nutrició, així com les ciències de les plantes i la veterinària van esser les àrees de recerca que més publicacions van aportar a la col·lecció Agroalimentària. 

Podeu consultar l’informe a l’enllaç següent: https://ruralcat.gencat.cat/documents/20181/2734255/20190625_Mapa+de+la+recerca+en+Agroaliment%C3%A0ria+definitiu1.pdf/2aff6ef2-490e-4095-b622-58ede0d99f47

El més llegit

Publicada la fitxa tècnica “Desherbatge mecànic dels cereals d’hivern amb la grada de pues flexibles”

L’Oficina de l’Agricultura de Precisió es renova amb un disseny més visual i nous continguts

Les dones representen el 40% de l’ocupació al sector agroalimentari català