AGRICULTURA | 12/09/2013  RuralCat

El canvi climàtic està canviant el sabor i la textura de les pomes

Els efectes de l'escalfament global en els aliments són poc coneguts malgrat l'interès que poden tenir. Un estudi japonès ha analitzat les característiques de les pomes recollides durant quaranta anys i conclou que cada vegada són menys àcides i fermes

 Els resultats d’un estudi de l'Organització Nacional d'Agricultura i d'investigació alimentària al Japó suggereixen que les qualitats de les pomes estan experimentant canvis a llarg termini a causa del canvi climàtic.

"Hem demostrat que aquests canvis són el resultat d'una floració més primerenca i de temperatures altes durant el període de maduració, degudes a l'escalfament global", declara Toshihiko Sugiura, investigador en cap de l'estudi que publica la revista Scientific Reports.

Per determinar si el sabor i la textura de la poma s'han alterat, Sugiura i el seu equip han fet assajos de cultiu de dues varietats en dos horts de pomeres japonesos des de l’any 1970, inclosa la varietat Fuji que és un clon de poma desenvolupat per l'Estació de Recerca Tohoku (Aomori, Japó).
 
En aquests quaranta anys, les fruites han canviat: ara tenen menys fermesa, la seva concentració d'àcid és menor i amb el temps han desenvolupat un cor més aquós, independentment de l'índex de maduresa de la fruita en el moment de la collita.
 
"Els nostres resultats suggereixen que les característiques de les pomes que arriben als mercats estan experimentant canvis que es veuran a llarg termini", asseguren els experts. A més, Sugiura suposa que aquests canvis estan tenint lloc no només en la poma, sinó també en moltes altres fruites.
 
Els científics també creuen que els consumidors tindran l'última paraula quant a l'aspecte i el sabor de les fruites en el futur: "Si molts consumidors no volen aquests canvis, els productors de pomes alteraran les varietats i la ubicació de la plantació", assenyalen.
 
Referència bibliogràfica: Toshihiko Sugiura , Hidekazu Ogawa , Noriaki Fukuda i Takaya Moriguchi "Changes in the taste and textural attributes of apples in response to climate change" Scientific Reports