FORMACIÓ | 18/09/2013  RuralCat/DAAM

El DAAM i la FCAC presenten un nou curs d'emprenedoria en horticultura

El proper 1 d'octubre, a partir de les 11:00 hores, tindrà lloc al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya, la presentació de l'emprenedoria en horticultura que el Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) tenen previst de començar el pròxim mes de novembre

La seu d’aquesta emprenedoria serà l’Oficina Comarcal del Departament al Maresme. El curs serà coordinat per l’Escola de Capacitació Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners.
 
L’objectiu de la sessió informativa de l’1 d’octubre és exposar el projecte d’aquesta emprenedoria i alhora conèixer els horticultors professionals que hi estan interessats per a posteriorment seleccionar els emprenedors que en formaran part d’acord amb la informació que es recollirà durant la sessió.
 
Per a qualsevol informació complementària o per confirmar l'assistència a aquesta sessió informativa, us podeu posar en contacte amb en Carles Pedrós Bonjorn mitjançant el correu electrònic carles.pedros@gencat.cat o el telèfon 973 31 07 15.
 

 

Cursos d’emprenedoria

 
El DAAM, conjuntament amb la FCAC, organitza cursos d’emprenedoria en diferents sectors agraris amb l’objectiu d’aportar els coneixements i les experiències necessaris per a què joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de viabilitat i de futur.
 
La metodologia d’aquests cursos és activa, i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitza visites i viatges tècnics a explotacions del sector on conèixer diferents realitats i maneres de fer avançar els projectes. A més, la seva programació inclou taules rodones, grups de treball i debats per a intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor manera de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
 
Les emprenedories tenen un programa de 240 hores lectives, que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (40 hores), la gestió tecnicoeconòmica (70 hores), la producció específica del sector (66 hores, incloent visites i viatges tècnics), i l’àmbit de l’empresa (64 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
 
Habitualment, el curs es realitza un dia a la setmana, de 10 a 14 hores i de 15 a 17 hores, i és flexible d’acord amb les necessitats de les persones inscrites. El dinar és conjunt, amb la qual cosa esdevé un espai per a compartir experiències personals.
 
Un cop finalitzada cada emprenedoria, es du a terme els seminaris d’emprenedoria per a poder aprofundir sobre aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per a mantenir el contacte del grup i continuar formant-se per a adaptar-se als canvis que s’originen en el sector.
 
Les emprenedories engegades fins a la data són:
 • Porcicultura, que es va dur a terme dins del Pla pilot FCAC i va finalitzar l’any 2008.
 • Fructicultura, que es va dur a terme a l’ECA d’Alfarràs i va finalitzar l’any 2009.
 • Vitivinicultura i cellerisme, duta a terme a l’ECA de l’Empordà i finalitzada l’any 2009.
 • Viticultura, duta a terme a l’ECA Mas Bové i finalitzada l’any 2009.
 • Porcicultura II, que es va dur a terme a l’ECA de Tàrrega i va finalitzar l’any 2010.
 • Olivicultura, que es va dur a terme a l’ECA de les Borges Blanques i va finalitzar l’any 2010.
 • Viverisme, que es va dur a terme a l’ECA de Santa Coloma de Farners i va finalitzar el desembre de 2010.
 • Producció agrària ecològica, que es va dur a terme a l’ECA de Manresa i va finalitzar l’any 2011.
 • Fructicultura II, que es va dur a terme a l’ECA de l’Empordà i va finalitzar l’any 2012.
 • Vaquí de llet, que es va dur a terme a l’edifici El Sucre de Vic i va finalitzar l’any 2012.
 • Fructicultura III, que es va dur a terme a l’ECA d’Alfarràs i va finalitzar l’abril de 2013.
 • Vaquí de llet II, que es duu a terme a l’ECAF i finalitzarà l’octubre de 2013.
 • Olivicultura II, que es duu a terme a l’ECA d’Amposta. En curs actualment.
 • Explotacions agrícoles extensives, que es duu a terme a l’ECA de Tàrrega, i està en curs actualment.