Activen els protocols de control de la 'Vespa velutina' a la Garrotxa
Entre les mesures de control immediates hi ha la localització i eliminació del niu abans que hiverni, la col·locació de trampes per poder detectar exemplars de l'espècie i la formació especifica per als agents rurals per facilitar la detecció d'altres nius i facilitar informació a les persones interessades
Exemplar de Vespa velutina. Font: DAAM
Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació Medi natural estan treballant conjuntament amb Unió de Pagesos i les associacions d’apicultors de Catalunya per tal d’evitar o minimitzar els danys causats per la Vespa velutina al sector apícola, després que s’ha detectat la seva presència en una zona de la Garrotxa, i que poden comportar importants pèrdues en l’apicultura.
Es tracta d’una vespa invasora procedent d’Àsia i de grans dimensions, depredadora de les abelles. Fa tres centímetres de llargària i instal·la preferentment els seus nius a les branques altes dels arbres.
En aquest sentit, el Departament ha activat els protocols de coordinació del dispositiu de control de l’espècie invasora entre la Subdirecció general de Biodiversitat, les Subdireccions d’Agricultura i de Ramaderia, els Serveis territorials del DAAM a Girona, el cos d’Agents Rurals, i l’Associació Gironina d’Apicultors.
Entre les mesures de control immediates hi ha la localització i eliminació del niu abans que hiverni, col·locació de trampes en punts determinats per poder detectar altres individus de l’espècie, especialment als colls de muntanya fronteres per detectar el pas de la Vespa velutina, al costat d’explotacions apícoles amb presència ja de Vespa velutina a la zona i al costat d’explotacions apícoles amb possible presència.
Així mateix es realitzarà la formació especifica per als agents rurals per facilitar la detecció d’altres nius i facilitar informació sobre aquesta vespa a les persones que ho demanin.
Més informació:
Àngel Noguer, president de l’Associació d’Apicultors Gironins (tel. 636.794.549);
Josep Maria Clària, responsable nacional del sector apícola d’Unió de Pagesos (tel. 606.966.380)
Oficina de Comunicació del Dept. d’Agricultura (93 304 6719)