R+D+I | 25/09/2013  RuralCat/DAAM

El Fruitcentre inicia la seva activitat

Ja s'han inaugurat les instal·lacions del Fruitcentre, el primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya. Amb una inversió de 14,2 milions d'euros, es posa en funcionament un edifici de 4.200 m2 en el qual treballaran prop de 120 persones, 40 de les quals són investigadors

Imatge aèria de les instal·lacions del Fruitcentre. Font: DAAM

Imatge aèria de les instal·lacions del Fruitcentre. Font: DAAM

 Les investigacions que es realitzaran en aquest centre intentaran donar resposta científica a les noves inquietuds socials que s’han plantejat amb relació a la producció de fruita i productes derivats, i aportar solucions tecnològiques que tinguin en compte el conjunt de la cadena de valor, i no només una part.

 
Un coneixement més exhaustiu de la fructicultura, des de l’arbre fins a les llars, hauria d’incrementar la confiança dels consumidors en els aliments que el mercat posarà a la seva disposició, i se n’assegurarà la salubritat i la qualitat alimentària i la traçabilitat del producte en totes les seves fases.
 
 

Fruitcentre, la recerca i la innovació en el sector fructícola

 
El Fruitcentre disposarà de 6 plantes pilot i 23 laboratoris en una superfície construïda total de 6.356 m2 en una parcel·la de 4.201 m2 distribuïts en quatre plantes. Les plantes pilot de noves tecnologies de la conservació, confecció i envasament de fruita fresca, 4a i 5a gamma, enginyeria del fred, i d’agents de biocontrol permetran testar noves tecnologies, escalar processos i desenvolupar nous productes.
 
Així, tecnologies com l’atmosfera dinàmica o la mesura no destructiva de la qualitat en la línia de confecció, el desenvolupament de nous productes de 4a gamma o l’establiment de les condicions de conservació de les noves varietats desenvolupades en el programa de millora genètica són exemples de les activitats a desenvolupar en aquestes plantes pilot.
 
En els 23 laboratoris previstos s’investigarà des de la qualitat de la fruita fins a la seguretat alimentària dels productes mínimament processats. El Fruitcentre donarà servei i fonamentarà algunes de les seves activitats de recerca amb altres infraestructures de l’IRTA.
 
Durant la inauguració, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí ha destacat que “el Fruitcentre neix per aportar valor a tota la cadena de la fruita i convertir-se en referent mundial i consolida l’aposta del govern de la Generalitat per impulsar un centre tecnològic agroalimentari a les comarques de Lleida, centre que s’emmarca en l’anella de l’agroindústria de Catalunya”. També ha posat èmfasis en que el centre és un exemple de  l’aposta del Departament per la innovació, la recerca i l'agricultura del coneixement a través de la col·laboració público-privada.
 

Informació relacionada