INFLUENÇA AVIÀRIA | 20/10/2005  Ruralcat

Brussel·les prohibeix la concentració d'aus en fires

Els països de la UE han acordat prohibir la concentració d'aus en fires, mercats o exposicions, com a mínim fins l'1 de desembre, i procedir a la vacunació dels animals als parcs zoològics, per tal d'evitar la propagació de la influença aviària.

Dona ven pollastre en un mercat de Vietnam

Els mercats, com aquest de Vietnam, són centres de risc de propagació. Font: FAO

El Comitè de la Cadena Alimentària, format per expert dels Estats membres, ha decidit la prohibició immediata de concentració d'aus en mercats, fires i altres esdeveniments, a no ser que siguin autoritzats expressament per les autoritats nacionals. Aquesta mesura estarà vigent com a mínim fins el proper 1 de desembre i afecta a tots els mercats i a la venda d'ocellets en petits mercats. En el cas del sector ramader avícola, la mesura tindrà menys repercussió, ja que aquesta producció està més professionalitzada. Pel que fa als zoos, s'ha decidit reforçar les mesures de bioseguretat i procedir a la vacunació dels animals si els govern ho creuen necessari. Abans del 30 de novembre, els Estats membres han d'informar la Comissió Europea sobre les mesures que aplicaran als zoos i presentar un programa de vacunació. A més, la UE ha acordat la prohibició del comerç d'aquests aus vacunades, que hauran de ser identificades i duu una marca especial.

Evitar els contacte entre aus de granges i aus silvestres

Una altra mesura presa pel Comitè és la restricció de sortides a l'exterior de les aus de granges de zones amb risc de contagi de l'epizoòtia. Els estats han definir quines són aquestes zones amb més perill, en base als acords del Comitè de la setmana passada sobre el perill de contacte entre aus domèstiques i salvatges en migració. Les autoritats nacionals també hauran de vetllar per que els ocells silvestres no entrin en contacte amb pinsos o aigua per a animals de granja. En el cas d'Espanya, la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, ha explicat que els responsables dels parc naturals tenen instruccions de llistar i analitzar les colònies d'aus migratòries. Ha afegit que les Comunitats Autònomes faran el mateix en les seves àrees de competència. Els països de la UE han d'informar a Brussel·les de les mesures aplicades en les granges i fires abans del 5 de novembre. Per coordinar aquestes actuacions el govern espanyol ha creat una comissió interministerial formada per set ministeris: Presidència, Agricultura, Pesca i Alimentació, Interior, Sanitat i Consum, Administracions Públiques, Indústria, Turisme i Comerç, i Economia i Hisenda. A més, el Ministeri de Medi Ambient està en contacte permanent amb el MAPA, organisme que "ha de dir a cada departament què ha de fer si l'evolució de la grip aconsella noves mesures" diu Cristina Narbona.

Situació actual a Europa

A Europa, països com Alemanya han decretat el tancament de les aus de granja com a prevenció, mesura que el MAPA està estudiant i que no descarta aplicar en territori espanyol. En cas de dur-se a terme, aquesta mesura afectaria especialment a les explotacions ecològiques d'aviram de carn i ous, que són les que desenvolupen la seva activitat en extensiu o a l'aire lliure. Tant les autoritats comunitàries con les nacionals estan prenen mesures davant la possibilitat d'extensió de la grip aviària i estan refermant els seus missatges de tranquil·litat a la població assegurant que no existeix cap raó per variar els hàbits d'alimentació. Fins aquest moment, s'han confirmat casos d'influença aviària de la variant H5N1a Rússia, Kazajistan, Turquia i Romania, a més dels casos de diversos països asiàtics. Les sospites de casos d'infecció a Grècia estan gairebé descartades, segons els resultats de les primeres anàlisis realitzades. La UE ha prohibit l'entrada d'aus i productes relacionats procedents d'aquests països i s'ha intensificat els controls duaners i la presència de veterinaris en el llocs de controls de pas de mercaderies.