L’Escola Agrària de Manresa visita Aarhus (Dinamarca) per a l’assemblea anual del projecte Organic-PLUS
La trobada del projecte Organic+ ha estat organitzada pel soci danès SEGES a l’Agro Food Park 15 d’Aarhus (Dinamarca). La propera trobada serà a Grècia el març del 2020.
Durant la trobada es va visitar una finca ecològica amb extensius i cabres per a llet i una altra amb vaques de llet
Els dies 27 i 28 de juny l’Escola Agrària de Manresa va assistir a la trobada i assemblea anual del projecte de recerca horitzó H2020 anomenat Organic+. Aquest projecte europeu de recerca té com a objectiu millorar la producció agrària ecològica provant alternatives a alguns inputs controvertits com ara l’ús de coure i olis minerals en tractaments dels cultius, l’ús de plàstic com a encoixinats que protegeixen els cultius de la competència de les herbes adventícies, els antibiòtics i les vitamines sintètiques en producció ramadera.
Moment de la visita
Durant la trobada es van visitar dues finques ecològiques, una amb extensius i cabres per a llet (Stenalt) i una segona amb vaques de llet (Karensminde).
El projecte ha avançat en els seus objectius i diversos socis han presentat les primeres experiències que s’han posat en marxa. Quant a l’objectiu de trobar alternatives al coure en malalties fúngiques s’estan provant a Sicília olis essencials, extractes vegetals i control biològic en cítrics i en tomaqueres; a Suècia proven de fer protecció contra fongs amb silicats, o Serenade (Bacillus subtilis) o Pythium spray; a Andalusia IFAPA fa proves en tomàquet amb productes com canyella; i a Noruega estan estudiant el potent i ampli efecte de l’aigua ozonitzada.
Respecte al repte de substituir tractaments antibiòtics i antiparasitaris, s’està provant tant a Suècia com a Itàlia en plantes com la malva, Chamomilla i Althaea per tractar nematodes, olis essencials i vitamines i extracte d’escorça de Picea. A Dinamarca, la SEGES estudia la reducció del zinc per combatre bactèries i paràsits a la producció de porcs.
El centre també ha pogut descobrir, gràcies al soci amfitrió SEGES i a l’entitat convidada Organic Denmark, com ha aconseguit Dinamarca que la seva producció agrària ecològica s’hagi disparat des del 2015 fins ara un 10% del total, gràcies a la política ecològica i a la mobilització del teixit associatiu, que ha fet créixer el mercat i el sector productiu ecològic.
En els darrers tres anys s’ha doblat la superfície en producció ecològica i el consum ecològic i, per a alguns productes, frega la meitat (47,6% per a les pastanagues i 32,5% per a la llet) en aquest país. A més, els pagesos que ho desitgen tenen un estudi gratuït de conversió a producció ecològica sense compromís. Aquesta és una vella reivindicació del sector agrari ecològic al nostre país.
Així mateix, a Dinamarca s’ha fet un gran esforç en el camp de la restauració, formant a cuiners, oferint tres tipus de logos als restaurants que garanteixen un determinat percentatge d’ingredients d’origen ecològic (30-60% eco, 60-90% eco, 90-100% eco). Tot plegat amb la finalitat que el 60% de les cuines públiques daneses utilitzi aliments ecològics.
La trobada del projecte Organic+ ha estat organitzada pel soci danès SEGES a l’Agro Food Park 15 d’Aarhus (Dinamarca). La propera trobada serà a Grècia el març del 2020.