COOPERATIVISME | 10/10/2005  Ruralcat

El DARP i la FCAC impulsaran un pla de treball per a les cooperatives

El conseller Antoni Siurana, i el president del Consell Rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Xavier Tubert, impulsaran un pla de treball conjunt per a les cooperatives agràries catalanes.

Xabier Tubert, Jaume Fallada i Antoni Siurana. Font: DARP

Xabier Tubert, Jaume Fallada i Antoni Siurana. Font: DARP

Siurana i Tubert van fer aquest anunci després de la reunió bilateral entre el DARP i la FCAC, mantinguda el dilluns dia 10 matí a la seu principal del Departament d¿Agricultura a Lleida. L'objectiu d'aquesta trobada va ser reforçar les polítiques de mercat per tal d¿arribar més directament al consumidor i obtenir un major valor afegit per al producte. El DARP va demanar a la FCAC que elabori un estudi diagnòstic per conèixer la situació real del sector, amb la finalitat d¿establir mesures per arribar millor al consumidor. A més, cal fixar mecanismes de col·laboració entre els diferents sectors cooperatius per obtenir un millor rendiment global. Dins de l¿esmentada línia de reforç de les polítiques de mercat, ambdues parts van destacar l¿existència d¿una diferenciació molt clara entre els mercats interior i l¿exterior. Quant a les estratègies per afrontar dins el mercat interior, es va fer referència a l¿impuls de les agrobotigues potenciant la consolidació d¿una xarxa d¿agrobotigues a Catalunya entre les cooperatives agràries, donats els bons resultats obtinguts per les ja existents actualment a nivell local. Pel que fa al mercat exterior, Siurana i Tubert han remarcat la necessitat d¿enfortir la unitat per obrir nous mercats amb importants quantitats de producte, de manera que permeti donar sortida a la producció, per exemple en el cas de la situació viscuda enguany en sectors com la fruita i la vinya. Es tracta, en definitiva, de buscar noves possibilitats de venda a l¿exterior de la producció agrària catalana. Ambdues parts han coincidit a destacar que "el producte català és de molta qualitat i per tant s¿ha de jugar amb aquest valor afegit".

Compromisos

A més, Siurana ha reiterat que el cooperativisme és el futur i ha anunciat ajudes específiques per a les cooperatives. En aquest sentit, el conseller s¿ha compromès a buscar fórmules per ajudar les cooperatives que travessen més dificultats econòmiques degut a la crisi de preus que pot posar en perill algunes inversions realitzades per aquestes entitats. Per això, s¿estudiarà els projectes d¿aquestes cooperatives i es buscarà "les fórmules financeres que els facin més viables econòmicament, per ajudar així a superar aquest any de crisi i poder tirar endavant amb garanties d¿èxit i de futur". Precisament, la FCAC demana que es busquin noves vies de refinançament per a aquestes associacions. Per la seva banda, Xavier Tubert ha assegurat que són conscients de la importància d¿una bona comercialització, i ha fet una crida a les administracions central i catalana perquè alliberin part dels pressupostos del DARP. La FCAC vol que els ajuts que es paguen en moments de crisi com aquest no surtin dels diners destinats a Agricultura sinó del pressupost global, mesura amb la qual el conseller s¿ha mostrat d¿acord i ha afegit que ja s¿hi està treballant.