SANITAT ANIMAL | 10/10/2005  Ruralcat

Es confirmen nous casos de grip aviar a Turquia i Romania

La Comissió Europea ha prohibit les importacions d'aus silvestres vives i de plomes sense tractar de Turquia i Romania, davant la confirmació en aquests països de la grip aviar, segons han informat fons comunitàries.

Presa de mostres de grip aviar

Font: FAO

La mesura, que els països comunitaris aplicaran immediatament, afecta a ocells silvestres i a les plomes. En el cas de Turquia, l'entrada d'aus de granja vives, ous i carn fresca ja no està permesa actualment en la UE. Les autoritats sanitàries comunitàries han acordat mantenir aquest nova prohibició fins abril de 2006. La Comissió Europea ha anunciat aquesta restricció urgent i està a l'espera de rebre la confirmació de si els virus de la grip aviar detectats a Turquia són poc patògens o són de caràcter "altament patogen", en aquest cas serien més perillosos per a la salut humana. Entre aquest tipus de virus perillosos està l'H5N1 que a Àsia ha provocat la mort d'unes 60 persones.

Actuacions iniciades per evitar l'epizoòtia a Europa

Fa uns dies, La Comissió va enviar experts comunitaris a Romania per determinar si s'han produït els primers casos de grip aviar al país i per ajudar a les autoritats nacionals. Així mateix, la CE està disposada a fer el mateix amb Turquia si ho necessita. El portaveu comunitari de Sanitat, Philip Tod, va recordar que la UE ha engegat un conjunt d'actuacions per a evitar que l'epizoòtia arribi a la UE i que actualment està prohibides les importacions avícoles dels països asiàtics, Rússia i Kazajistan. No obstant això, la Comissió considera que correspon als Estats membres preparar plans nacionals de vigilància. A més, Brussel·les està intentant arribar a un acord amb les indústries perquè estiguin preparades i fabriquin vacunes, amb la finalitat que hagi les existències suficients, en el cas que la malaltia arribés a la UE i per a frenar una pandèmia. A Turquia, la grip aviar es va detectar el passat cap de setmana en la província occidental de Manisa, on 1.700 pollastres van morir en una granja. L'epizoòtia amenaça ara a nou milions d'aus en la regió. A Romania, les autoritats nacionals han disposat el sacrifici de 45.000 aus domèstiques en el delta del Danubi, on s'han trobat desenes d'aus mortes que se sumen als centenars de casos sospitosos de grip aviar. Davant aquesta situació, els ministres de Sanitat de la Unió Europea miraran de reforçar les mesures contra la grip aviar en una reunió informal que es celebrarà els dies 20 i 21 d'octubre a Hertfordshire (Regne Unit).