AJUTS | 22/07/2019  Ruralcat

El Departament d'Agricultura abona els ajuts per a la ramaderia i l’agricultura ecològica de l'any 2018

Aquests ajuts, amb compromisos a cinc anys vista, s’emmarquen dins del PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Els ajuts volen compensar el lucre cessant i l’increment de costos associats a pràctiques respectuoses amb el medi ambient

Els ajuts volen compensar el lucre cessant i l’increment de costos associats a pràctiques respectuoses amb el medi ambient

El Departament d’Agricultura ha fet efectiu el pagament dels imports corresponents a la campanya 2018 de l’ajut per a la ramaderia ecològica, per un import total de 5.173.381,25 euros, i del 68% de l’ajut a l’agricultura ecològica que correspon al primer pagament, per 4.752.587,72 euros.

L’objectiu de l’ajut a la ramaderia ecològica és compensar el lucre cessant i l'increment de costos associats a pràctiques respectuoses envers el medi ambient que suporten els operadors ecològics. En aquest sentit, l'operació té en compte la variació en el rendiment productiu, la millora de les instal·lacions i la disminució de la densitat animal, i també la disminució dels transports d'animals entre granges de cria i d'engreix. Així mateix, també preveu la variació en els costos per l'increment de la despesa relativa a la major dedicació dels productors i la inclusió de farratges ecològics en la dieta, en substitució d'una dieta únicament basada en pinsos concentrats.

Aquest pagament es fa efectiu a 540 beneficiaris de 29 comarques, i té un impacte sobre 73.860 hectàrees.

Pel que fa a l’ajut a l’agricultura ecològica, l’objectiu és compensar el lucre cessant i l’increment de costos associats a pràctiques respectuoses amb el medi ambient que suporten els operadors ecològics. En aquest sentit, l’operació té en compte els costos addicionals en la fertilització i l’ús de mitjans de sanitat vegetal certificats, i l’increment de mà d’obra que solen tenir la majoria d’operadors ecològics. Així mateix, també contempla la variació en el rendiment productiu i en el preu de venda dels productes certificats. En tots els sectors s’estableix un ajut per als cultius qualificats d’ecològics i un altre específic per a període de conversió.

Aquest pagament es fa efectiu a 2.053 beneficiaris de 40 comarques, i té un impacte sobre 36.907 hectàrees de conreu.

Segons les dades de l'Observatori del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) de l'any 2018, a Catalunya hi ha 3.859 operadors d'agricultura ecològica, que abarquen 210.818 hectàrees de conreu, principalment vinya (41%), oliveres (20%) i cereals i lleguminoses en gra (18%). Pel que fa a la ramaderia ecològica, hi ha 927 explotacions ramaderes, principalment dedicades a vaquí de carn (51%), oví de carn (12%) i cabrum i equí (10% respectivament). 

Font: DARP

El més llegit

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

El projecte POCTEFA Tr3s local ha engegat una trentena d’iniciatives de suport als productors de Venda de proximitat

El DARP estableix els períodes hàbils de caça i vedes especials per a la temporada 2021-2021 a tot Catalunya