MAQUINÀRIA | 02/10/2005  Ruralcat

Es lliuren els premis Sant Miquel d'Innovació

Un polvoritzador hidropneumàtic de baix consum energètic i amb un nou grup de ventilació d'alt rendiment ha guanyat el 9è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de Màquines Agrícoles.

Kit d'aire per atomizador. Font: Fira de Lleida

Kit d'aire per atomizador. Font: Fira de Lleida

A més, un omplidor de palots en sec per a fruita delicada s'ha emportat el primer premi del 9è Concurs d'Innovacions en el sectror fructícola. El veredicte del jurat d'aquests dos esdeveniments s'ha fet públic en el marc de la 51a edició de la Fira de Sant Miquel i la 20a edició Eurofruit, a Lleida. L'empresa de Torre-serona (Lleida) Teyme Tecnología Agrícola SL (Pavelló 3, estand 3.085-3.111) és la firma que ha presentat el polvoritzador hidropneumàtic que ha guanyat el 9è Premi a la Innovació Tecnològica, dotat en 2.400 euros i un diploma. La màquina està dissenyada per subsanar el dèficit energètic i reduir al mínim el consum de combustible, aconseguint un rendiment òptim i mantenir la rendabilitat de les explotacions agrícoles. El segon i tercer premi, dotats amb un diploma cadascun, han estat, respectivament, per a la firma C.M. Alcay (Pavelló 2, estand 205-210) de Binaced (Osca), que ha presentat una trituradora extensible, i per a la firma Ilemo-Hardi (Pavelló 2, estand 201-231), de Lleida, amb un polvoritzador arrastrat de disseny funcional. L'objectiu del 9è Premi a la Innovació Tecnològica és distingir les màquines agrícoles i els equips de transport, maneig, classificació i embalatge de productes agrícoles que incorporin avenços en les prestacions o una millor protecció dels usuaris.

9è Concurs d'Innovacions en el Sector Fructícola

Pel que fa al 9è Concurs d'Innovacions en el Sector Frutícola, l'objectiu és distingir els materials, tècniques o equips destinats a la producció frutícola o a la transformació industrial de la fruita, i que representin un notable avenç sobre la tecnologia actualment disponible, especialment pel que fa a la millora de la qualitat dels productes fructícoles. Aquest concurs inclou cinc àmbits diferents: material vegetal; protecció contra plagues, malalties i agents atmosfèrics; equips de producció; conservació i transformació; i sistemes de gestió de producció. L'empresa Rubinat Electrònica Industrial (Pavelló 4, estand 440), de Golmés (Lleida) ha guanyat el 9è Concurs d'Innovacions en el Sector Fructícola. El seu omplidor de palots en sec per a fruita delicada (pomes, peres, préssecs, nectarines¿) l'ha disenyat la firma holandesa Greefa, i vol donar resposta a les necessitats d'omplir palots sense que la fruita pateixi cops, amb un control totalment automàtic i des de l'ordinador. Aquesta màquina innovadora s'emporta un premi de 800 euros més diploma. El segon premi, de 400 euros més un diploma, ha estat per a l'empresa Agco Ibéria (Pavelló 3, estand 3001) de Pozuelo de Alarcón (Madrid), que ha presentat un tractor amb suspensió davantera amb anivellament automàtic i amb mecanisme anticops.

Balanç de la Fira

El president de Fira de Lleida i l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, han fet un balanç positiu i optimista d'aquesta 51 edició, que ha tancat les seves portes amb prop de 174.000 visitants. Tanmateix, Ros ha destacat que en l'edició d'enguany de la Fira de Sant Miquel el nombre d'acreditacions professionals ha augmentat un vuit per cent respecte a l'any anterior, elevant la xifra d'experts que han participat en el certamen en 27.115. A més, també s'ha incrementat el nombre d'inscrits a les jornades tècniques, que ha crescut en un 15 per cent, arribant a la xifra de 2.221 persones.