Ja pots fer arribar la teva opinió a la Comissió Europea
La Comissió Europea (CE) ha anunciat els seus plans per a revisar la política agrícola i dóna la paraula als ciutadans en obrir un debat públic a la seva pàgina web. Fins el juny, pots fer arribar la teva opinió a través d'un senzill formulari.
La CE ha anunciat els seus plans per revisar la política agrícola i adaptar-la a la nova estratègia econòmica a llarg termini de la Unió Europea (UE). A finals d'aquest any (després d'analitzar les respostes a la consulta pública) la Comissió proposarà una sèrie de canvis que entraran en vigor el 2013, any en què finalitza l'actual període de programació financera.
Amb la consulta, que acabarà el juny, no només es pretén demanar l'opinió dels agricultors, sinó saber també què en pensen els consumidors, les organitzacions de protecció del medi ambient i els defensors del benestar dels animals.
La UE treballa en la posada en marxa d'un pla econòmic de deu anys, conegut com a "Estratègia Europa 2020", que propugna una economia amb un baix nivell d'emissions de carboni que pot tenir repercussions transcendentals per a l'agricultura.
L'objectiu de la Política Agrícola Comuna (PAC) és assegurar als agricultors un nivell de vida just, garantir la producció suficient d'aliments a preus raonables i conservar el patrimoni rural europeu. La PAC representa el 40 per cent del pressupost de la UE i rep 55.000 milions d'euros a l'any, que rebran majoritàriament els agricultors a través de subvencions directes. Al sector agrari hi treballa prop del 5 per cent de la població activa.
Aquesta política ha experimentat reformes importants en les últimes dècades, que han posat fi als ajuts a la producció i han augmentat la llibertat dels agricultors per adaptar-la a les necessitats del mercat.
Segons una enquesta recent, la PAC compta amb un ampli suport a la UE, ja que 6 de cada 10 enquestats afirmen estar d'acord amb l'actual nivell de despesa o fins i tot es declaren favorables a augmentar-lo.
El 2008 els preus mundials dels aliments van augmentar de forma sobtada i exorbitant, provocant el descontentament a molts països. L'any passat els productors de llet europeus es van llançar al carrer per manifestar la seva indignació per la caiguda en picat dels preus.
Totes aquelles persones (agricultors, consumidors, membres d'organitzacions de protecció del medi ambient i defensors del benestar dels animals) que vulguin fer la seva aportació al debat poden fer-ho a través del formulari del web de la CE.