NOVETAT A RURALCAT | 27/09/2005  Ruralcat

Es presenta la nova eina del Pla d'adobatge a la Fira de Sant Miquel

Lleida acull la presentació de l'eina de Pla d'adobatge, un nou programa que RuralCat ofereix als seus usuaris registrats. La nova aplicació permet el càlcul de les recomanacions d'adobatge nitrogenat per parcel·les i conserva les dades per facilitar futures modificacions.

Pla d'adobatge a RuralCat

L'acte de presentació tindrà lloc aquest divendres a l'estand del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca a la Fira de Sant Miquel a les 18:00 hores, amb la participació de Salvador Puig, Director General de Producció Agrària, Innovació i Indústries Agroalimentàries. També hi seran presents Maria Rosa Teira i Núria Ubach, enginyeres agrònomes del Departament Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida i responsables de la conceptualització de l'eina.

Com es calculen les necessitat d'adobatge?

Per obtenir les recomanacions d'adobatge, s'utilitza el mètode del balanç del nitrogen, encara que també es poden usar resultats d'anàlisis de sòl, en cas que l'agricultor en disposi. A més, l'eina proporciona informació de les necessitats de fòsfor i potassi de cada parcel·la de l'explotació agrària. Per tal de calcular les necessitats d'aquestes substàncies per a cada cultiu, el Pla d'adobatge té en compte l'aplicació dels productes que s'hagin triat per a l'adobatge nitrogenat i, si se'n disposa, la interpretació de les anàlisis del fòsfor i el potassi. L'accés al Pla d'adobatge es realitzarà des de la part interna de RuralCat, a la que poden accedir tots els usuaris que s'hagin registrat, de manera gratuïta, al portal. D'aquesta manera, el sistema pot identificar la persona que introdueix dades a l'eina i recuperar-les posteriorment en qualsevol moment. Si bé, en un primer moment, l'agricultor haurà d'introduir les dades de la seva explotació i parcel·les, les següents vegades que vulgui fer servir el Pla d'adobatge, només haurà d'actualitzar la informació del cultiu i triar els fertilitzants de fons i cobertora que tingui previst fer servir en aquell moment. El programa es pot fer servir en qualsevol època de l'any, a inici de campanya per planificar l'adobatge de fons i cobertora, o més tard per calcular només l'adobatge de cobertora. És recomanable fer els càlculs d'adobatge en diferents moments del conreu, ja que les condicions ambientals varien en el temps i l'eina fa servir dades de pluviometria real de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya, així com pluviometria mitjana d'anys anteriors.

Informació relacionada