R+D | 09/10/2013  RuralCat/DAAM

L'UdL acollirà els laboratoris públics oficials de sanitat vegetal i animal

El Govern es reserva la titularitat dels dos laboratoris que s'ubicaran a les instal·lacions que deixarà l'IRTA dins del campus de la UdL a finals d'any. La mesura permetrà un estalvi de més de mig milió d'euros

Laboratori. Font: DAAM

Laboratori. Font: DAAM

El nou model de laboratoris del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha estat presentat aquesta setmana, a Lleida, pel conseller Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández.
 
Agricultura disposarà de dos laboratoris oficials de referència de la sanitat animal i vegetal a Catalunya que han de ser els únics interlocutors oficials a l’hora de coordinar-se tècnicament amb el laboratoris de referència estatal o europeu. 
 
Segons el conseller, aquesta fórmula és la millor perquè permet agilitzar i abaratir costos de determinades analítiques, i reserva el laboratori públic oficial per a determinades tècniques, malalties i plagues que permeten un nivell de qualitat tècnica més elevat. A més, els laboratoris públics ofereixen un grau més alt d’independència, imparcialitat i confidencialitat, tot i que el nou model “és una aposta decidida per la col·laboració público-privada i la participació i implicació dels propis agents del sector”, ha afirmat Pelegrí.
 
Les instal·lacions ocuparan l’espai que fins ara l’IRTA utilitzava com a laboratori al campus de la Universitat de Lleida (UdL) i d'entrada disposarà d'una plantilla de 15 treballadors (7 per a sanitat vegetal i 8 per a sanitat animal). Aquest fet permetrà aprofitar unes instal·lacions modernes i, alhora, optimitzar els recursos públics. En aquest sentit, es preveu un estalvi del voltant de mig milió d’euros (per reducció de les despeses de compra i manteniment d'aparells i despeses fixes de manteniment de les instal·lacions, subministraments bàsics, etc.). De fet, en relació al 2010, es calcula que es produirà un estalvi del 34%.