PAM | 30/07/2019  Ruralcat

El CTFC organitza una visita per conèixer experiències productives de plantes aromàtiques i medicinals

La sortida, organitzada en el marc del projecte europeu Incredible, es va celebrar del 16 al 18 de juliol a Aragó, Navarra, Castella-Lleó i Castella la Manxa i anava adreçada a persones vinculades al món agrícola.

Camps mixtes d’alzina tofonera amb lavanda a Las Abadías (Sòria) Font: CTFC

Camps mixtes d’alzina tofonera amb lavanda a Las Abadías (Sòria) Font: CTFC

En el marc del viatge tècnic es va visitar diferents projectes de producció de plantes aromàtiques i medicinals tant per a l’obtenció de planta seca com d’olis essencials i diferents models de comercialització, des del producte comercial final fins a la venda a granel. 

El viatge, organitzat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb el finançament del CITA i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el marc del projecte europeu Incredible, va incloure explotacions de diferents comunitats autònomes com Aragó, Navarra, Castella-Lleó i Castella la Manxa. 

Entre d’altres, es van visitar iniciatives emergents a la província d’Osca, empreses amb anys d’experiència en la producció d’herba seca ecològica a Lumbier (Navarra), una explotació d’aprofitament de regalèssia de producció ecològica i amb la certificació de producció sostenible "FairWild" a Corella (Navarra), un cultiu mixt de tòfona i lavanda a Sòria, així com les grans extensions de lavandes i lavandins de La Alcarria, dedicades a l’obtenció d’olis essencials. 

En les visites programades es va poder veure maquinària de cultiu i instal·lacions amb diferent tecnologia d’assecatge i de destil·lació, es va poder compartir informació tant tècnica com comercial amb els responsables de les explotacions i es van presentar diferents projectes de dinamització rural i turística amb el suport de les administracions locals.

El cultiu de planta aromàtica i medicinal pot adaptar-se a diferents models productius tant pel que fa al producte comercial final obtingut (planta seca, olis essencials, planta fresca o extractes) com als models de comercialització d’aquest producte (des de grans volums a granel, fins a petits volums de producte comercial elaborat i al detall).

Cada projecte té la seva orientació, dimensió i objectius, i amb aquest viatge es van poder mostrar diferents iniciatives, més o menys madures, que han tirat endavant i que són exemple del gran ventall de possibilitats de la producció de PAM a casa nostra.

Font: CTFC