CONTROLS DE QUALITAT | 21/09/2005  Ruralcat

Es doblen les inspeccions a les vinyes per assegurar la qualitat del vi i el cava

El Departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), a través de l¿Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ha incrementat els controls a les vinyes i els cellers amb l'objectiu de controlar la producció i la qualitat de la matèria prima.

Imatge de vinyes

Font: DARP

L¿INCAVI, juntament amb els Consells Reguladors, ha doblat per primera vegada el nombre d¿inspectors arribant a 40 efectius que vetllen per la correcta aplicació dels Reglaments de les Denominacions d¿Origen tant a la vinya com al celler. D¿aquesta manera augmentarà la confiança del consumidor en relació als productes que surten de les Denominacions d¿Origen. A més, els serveis d¿inspecció del DARP i els de l¿INCAVI, amb la col·laboració del Servei de Trànsit dels Mossos d¿Esquadra, comprovaran que els transports de productes vínics es facin d¿acord amb les normatives vigents, evitant així la possibilitat de qualsevol frau.

Estat sanitari excel·lent de la verema


La verema es desenvolupa en plena activitat a totes les Denominacions d¿Origen de Catalunya, excepte al Priorat que tot just comencen a collar de forma puntual varietats molt primerenques. La verema s¿ha avançat uns 6 o 7 dies respecte la del 2004 a causa de la rapidesa de la maduració i de l¿alt percentatge de verema realitzada de forma mecànica. Es preveu que a finals de setembre finalitzi la verema al Penedès, Camp de Tarragona i Terra Alta. L¿estat sanitari de la verema és excel·lent en totes les zones. La podridura àcida només s¿ha presentat de forma puntual en algunes vinyes de la DO Tarragona i del Baix Penedès. Amb un important volum de verema entrada als cellers es confirma una disminució dels rendiments a causa de la sequera. Les zones vitícoles més afectades per la manca de pluja són: el Penedès (especialment l¿Alt Penedès), Costers del Segre (vinyes de secà de la zona del Riu Corb), Conca de Barberà, Montsant, Bages i diverses zones de la DO Tarragona. A nivell de varietats, el Macabeu, Ull de llebre i Parellada són les que presenten una disminució més notable dels rendiments. Pel que fa les característiques qualitatives, les condicions climàtiques de l¿anyada permeten obtenir excel·lents graduacions de fins 1 o 1,5 graus superiors a les mitjanes.